Чи доцільно шукати зниклих безвісти через Інтернет: поради фахівців

При пошуках через Інтернет потрібно дотримуватися правил безпеки
Чи доцільно шукати зниклих безвісти через Інтернет: поради фахівців
комп’ютер Фото: ДПС
26 Липня 2023, 20:44
читать на русском

Через повномасштабне військове вторгнення Росії в Україні деякі сім'ї військових та цивільних зіткнулися з тим, що їх рідні та близькі зникли безвісти. В Офісі Уповноваженого зі зниклих безвісти закликали родичів зниклих безвісти дотримуватися правил інформаційної безпеки в Інтернеті.

У Мінреінтеграції розповіли про основні з них.

Щоб не нашкодити процесу пошуку зниклих, необхідно дотримуватися таких правил безпеки в Інтернеті:

  • Не передавати власникам/користувачам пабліків, телеграм-каналів чи груп паспортні й особисті дані про себе чи зниклого родича.
  • Довіряти виключно офіційним пошуковцям, а саме: Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти, Національному інформаційному бюро, СБУ, Координаційному штабу з поводження з полоненими.
  • Якщо рідну людину випадково побачили на фото чи відео у пабліку (навіть ворожому), слід зробити скриншот, стоп-кадр, записати дату і час повідомлення/випуску новин. Це допоможе професійному пошуку й може бути доказом у такій роботі.

Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко наголосив, що публічність у мережі заважає й ускладнює процес пошуку людини.

"Втратили зв’язок із рідними, зробіть усе згідно з чітким алгоритмом дій. Слід пам’ятати головне правило: не нашкодь! Ми ж своєю чергою зробимо все можливе, щоб ви якнайскоріше змогли обійняти своїх рідних!" – сказав він.

У Мінреінтеграції зазначили, що якщо зв'язок з близькою людиною втрачений, можна звернутися на гарячу лінію за телефоном 0 800 339 247 або ж написати у WhatsApp/Viber/Telegram на номер: (095) 896-04-21. Також можна повідомити про зниклого особисто Уповноваженому за телефоном: (099) 792-01-26.

Нагадаємо, за час війни в Україні понад сім тисяч військових вважаються зниклими безвісти, частина з них – у полоні.

Читайте також

1