Чи можна робити щеплення дитині, яка кашляє: пояснення лікарів

Рішення щодо вакцинації в разі ознак ГРВІ приймають не батьки, а саме лікар.
Чи можна робити щеплення дитині, яка кашляє: пояснення лікарів
Вакцинація дітей (фото: УНІАН)
12 Лютого 2024, 22:54
читать на русском

Якщо кашель у дитини не є симптомом серйозного захворювання й не супроводжується гарячкою - відкладати вакцинацію не потрібно.

Про це йдеться на Facebook-сторінці Міністерства охорони здоров'я України (МОЗ).

Як пише МОЗ, щеплення можна зробити дитині з ознаками легкого ГРВІ. Це є безпечно й не вплине на формування захисту. Водночас рішення щодо вакцинації в разі ознак ГРВІ приймають не батьки, а саме лікар.

"Якщо ви вагаєтеся та не впевнені щодо стану дитини, то лікар у будь-якому разі повинен оглянути дитину перед вакцинацію та після цього надасть свої висновки щодо наявності протипоказань, можливості провести щеплення", - пояснює пресслужба.

У яких випадках вакцинацію можуть відкласти:

  • гостре захворювання з температурою, вищою за +38;
  • стан організму, коли після введення вакцини імунітет може не сформуватися. Наприклад, хіміотерапія, вживання великих доз стероїдних гормонів або ліків, що пригнічують імунітет;
  • серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи алергія на один із її компонентів. У цьому випадку лікар ухвалює рішення про те, щоб не робити щеплення взагалі або робити в лікарні під наглядом, або розглядатиме можливість знайти іншу вакцину, яка не містить цього компонента.

"Якщо ваша дитина пропустила щеплення через протипоказання, проконсультуйтесь з лікарем та надолужте їх якомога швидше", - додає МОЗ.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я України нагадали батькам про обмеження для дітей, яких не вакцинували від кору згідно з узгодженим календарем щеплень.

Читайте також

1