Чи можна вживати продукти, які зазнали підтоплення: поради МОЗ

Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу – не вживайте її
Чи можна вживати продукти, які зазнали підтоплення: поради МОЗ
Scientist in chemical protective suit with test tube taking sample from river for analysis, closeup
15 Червня 2023, 22:59
читать на русском

Експерти Міністерства охорони здоров’я України розповіли, що слід робити із запасом продуктів, які зазнали затоплення.

Про це пише МОЗ України.

"Насамперед слід пам’ятати, що такі продукти потребують обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу – не вживайте її", – наполягають фахівці.

Яких продуктів потрібно позбутися:

  • з незвичним запахом, кольором або текстурою;
  • у звичайній, не захищеній від води упаковці;
  • у картонній упаковці;
  • з негерметичною кришкою;
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності упаковки);
  • консервовані, якщо у них: роздуті кришки, деформовані або з ознаками іржі.

Якщо з щільно закритих продуктів під час відкривання виливається рідина або йде піна, а інгредієнти втратили колір – їх теж не можна їсти.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще – дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд або прилади, необхідно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом;
  • промити чистою водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода чи очищена спеціальними засобами;
  • облити предмет окропом і дати висохнути або витерти насухо.

Щоб очистити заводську консервацію або продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки, не забудьте записати термін придатності;
  • очистіть поверхню від бруду та мулу;
  • помийте упаковки гарячою мильною водою;
  • обполосніть її чистою безпечною водою;
  • промийте окропом;
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування іншим доступним способом;
  • ці консерви потрібно вжити якомога швидше.

Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, поки не отримаєте висновок фахівця, що це безпечно.

Нагадаємо, в ніч проти 6 червня російські окупанти здійснили підрив дамби Каховської ГЕС.  В результаті цього теракту, що здійснили російські окупанти, затоплено багато населених пунктів

У річку Дніпро внаслідок підриву Каховської ГЕС потрапило 150 тонн машинних мастил. Є загроза для систем водопостачання Запорізької та Дніпропетровської областей, окупованого Криму.

В результаті падіння рівня води вже масово гине риба. Місцевих жителів закликають в жодному разі не вживати її в їжу.

Читайте також

1