Підрив Каховської ГЕС: що відбувається на Херсонщині

У Херсонській ОВА розповіли про ситуацію щодо затоплення територій
Головне
Підрив Каховської ГЕС: що відбувається на Херсонщині
7 Червня 2023, 09:45
читать на русском

Інтенсивність підтоплення Херсонщини внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС зменшилась, однак вода ще прибуває.

Про це заявив очільник ОВА Олександр Прокудін. Він розповів про ситуацію з підтопленням.

"Протягом ночі надзвичайних подій не зафіксовано. Інтенсивність підтоплення зменшується. Однак, через значні руйнування дамби вода ще прибуватиме. За нашими прогнозами, рівень води збільшиться ще в районі метра протягом наступних 20 годин", – зазначив очільник ОВА.

За його словами, цієї ночі почало підтоплювати Білозерську громаду, до якої вчора вода ще не дісталась. Станом на ранок затоплено 1852 будинки на правобережній Херсонщині.

"Уже всі працюють, аби допомогти людям, які опинились у зоні підтоплення. Вночі до нас звернулися 13 людей, серед яких п’ятеро – жителі лівобережжя. Станом на 6 ранку евакуйовано 1457 людей. Зокрема, з мікрорайону Корабел вивезли 1286 людей. Тільки зранку звідти допомогли вибратись 10 людям. Поліція, ДСНС, військові – всі на місці", – додав Прокудін.

Рівень води значно підвищився в сусідній від Херсонської Миколаївській області. Міст в селі Єлизаветівка зруйновано. В с. Галаганівка повністю затоплений. — голова Снігурівської МВА

На даний час відкрите сполучення між Снігурівкою та с. Василівка, с. Євгенівка, с.Павлівка та с.Тамарине. В громаді проводиться евакуація мешканців 3 будинків, 43 городи підтоплені, вода прибуває до будинків.

Нагадаємо, російські війська скоїли підрив Каховської ГЕС вночі 6 червня. На Каховській ГЕС зруйновано 11 із 28 прольотів. Крім греблі, росіяни підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС. Це збитки мінімум на мільярд доларів, не рахуючи витрат на відновлення греблі.

Відомо, що при найгіршому сценарії, якщо дамба висаджена в повітря, це загрожує затопленням всього, що знаходиться нижче за течією, в тому числі Херсону, а Крим залишиться без води щонайменше років на 10-15. Крім того, без води для охолодження реакторів може опинитися захоплена ЗАЕС.