Окупанти підірвали Каховську ГЕС: на Херсонщині триває екстрена евакуація (оновлюється)

На Каховській ГЕС зруйновано 11 із 28 прольотів. Крім греблі, росіяни підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС. Це збитки мінімум на мільярд доларів, не рахуючи витрат на відновлення греблі
Головне
Окупанти підірвали Каховську ГЕС: на Херсонщині триває екстрена евакуація (оновлюється)
6 Червня 2023, 09:03
читать на русском

Російські війська скоїли підрив Каховської ГЕС сьогодні вночі, 6 червня. Наразі уточнюються масштаби руйнувань.

Про це повідомив у Telegram спікер ОК "Південь" Владислав Назаров.

"Російськими окупаційними військами скоєно підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість та обсяг води, ймовірні райони підтоплення. Усі служби працюють. Ситуація спостерігається", - йдеться у повідомленні спікера ОК "Південь".

Заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський також закликав жителів Херсонської області найближчим часом уважно стежити за повідомленнями ОВА та дотримуватися її інструкцій.

У МВС України назвали населені пункти, в яких оголошено евакуацію.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон - острів Корабел.

Рівень води піднімається і всім, хто перебуває у зоні небезпеки, необхідно:

  • вимкнути усі електроприлади;
  • взяти документи та речі першої необхідності;
  • подбати про близьких та домашніх улюбленців;
  • слідувати інструкціям рятувальників та поліцейських.

У Херсонській ОВА оголосили евакуацію.

"Через 5 годин вода отримає критичного рівня. Почалася евакуація жителів небезпечних районів, усі служби працюють. Прошу зібрати документи та речі першої необхідності та чекати на автобуси евакуації. Окремо звертаюся до мешканців Лівого берега. Прошу зробити все можливе, щоб убезпечити себе та врятувати своє життя . Негайно залиште небезпечні території", - йдеться у повідомленні голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна.

У Херсонській міськраді заявили, що з районів Херсона та селищ, де відбувається затоплення, проводитиметься евакуація автобусами. Лікарні та комунальні служби піднято по тривозі. У Херсоні мікрорайон Корабел знеструмили з метою безпеки, – керівник МВА Мрочко. Протягом кількох годин обмежать і газопостачання.

"Президент України Володимир Зеленський у зв'язку з підривом греблі Каховського водосховища ухвалив рішення про проведення екстреного засідання РНБО України", – повідомив у Twitter секретар РНБО Олексій Данілов.

Відомо. що при найгіршому сценарії, якщо дамба висаджена в повітря, це загрожує затопленням всього, що знаходиться нижче за течією, в тому числі Херсону, а Крим залишиться без води щонайменше років на 10-15. Крім того, без води для охолодження реакторів може опинитися захоплена ЗАЕС.

1