Чи платять нині в Україні наукові пенсії та хто їх отримує

Раніше вони призначалися у розмірі до 90% від зарплати наукового працівника.
Чи платять нині в Україні наукові пенсії та хто їх отримує
Вихід на пенсію
8 Лютого 2024, 12:04
читать на русском

Попри війну, українці отримують пенсії та можуть звернутися за їх призначенням. Деякі громадяни можуть розраховувати на певні види пенсії, які пов’язані з їх трудовою діяльністю.

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, як зараз призначають пенсію науковим працівникам, пише "На пенсії".

Він зазначив, що наукові пенсії колись призначалися в розмірі до 90% від зарплати наукового працівника. Це було передбачено старою редакцією Закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" № 1788-XII від 5 листопада 1991 року.

З часом такі пенсії почали призначати в менших розмірах – станом на 2014 рік новим пенсіонерам з-поміж науковців спеціальні пенсії призначалися в розмірі максимум 60% від зарплати.

А з 2016 року науковці, які планували вийти на пенсію, взагалі втратили право отримувати її на спеціальних умовах. З того часу науковці йдуть на заслужений відпочинок на загальних підставах, отримуючи звичайні пенсії за віком. Це передбачено вже оновленим Законом "Про наукову і науково-технічну діяльність" № 848-VIII від 26 листопада 2015 року.

"Крім того, наукові пенсії, які вже були призначені раніше, як і у випадку з державними службовцями, давно припинили індексувати і перераховувати. Тому поступово багатьох наукових працівників почали переводити на звичайні пенсії за віком. Пенсії за віком, звісно, менш вигідні, але принаймні періодично підвищуються. Наукові пенсії з 1 липня 2023 року нарешті проіндексували, але це окрема тема)", — пояснив він.

Нагадаємо, пенсії в Україні без фізичної перевірки (ідентифікації) платитимуть лише до 31 березня. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року.

Читайте також

1