Чи потрібно подавати декларацію колишнім посадовцям: пояснення НАЗК

Кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року
Чи потрібно подавати декларацію колишнім посадовцям: пояснення НАЗК
27 Січня 2022, 17:46
читать на русском

У Національному агентстві запобігання корупції розповіли, чи потрібно подавати декларацію колишнім посадовцям.

Про це повідомила пресслужба відомства у Telegram.

Минулого року ви звільнилися з державної служби або іншої посади, яка передбачала обов'язок декларування? Тоді не забудьте, що у 2022 році вам потрібно подати ще одну декларацію, - зазначили в НАЗК.

Адже колишні посадовці мають подати декларацію "після звільнення" у період з 1 січня до 31 березня включно наступного року після того, як припинили обіймати посаду, яка передбачає обов'язок декларування.

У відомстві наголосили, що у новій формі декларації для того, щоб подати декларацію після звільнення, у розділі "Вид декларації та звітний період" потрібно обрати вид декларації "щорічна", а потім обрати позначку 2я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)". 

Проте є кілька випадків, коли декларацію після звільнення подавати не потрібно: 

  • якщо до 1 квітня 2022 року ви знову влаштовуєтесь на роботу, яка передбачає обов'язок декларування;
  • якщо ваша декларація при звільненні охопила період з 01.01.2021 по 31.12.2021 включно. У такому разі вам не потрібно подавати щорічну декларацію за 2021 рік, бо вказана декларація вже є річною; 
  • якщо ваша посада більше не передбачає обов'язок декларування. Наприклад, згідно зі змінами, внесеними до закону, чи у зв’язку зі зміною статусу юридичної особи публічного права на юридичну особу приватного права. У цьому випадку ви втрачаєте статус суб’єкта декларування, і вимоги фінансового контролю більше не поширюються на вас, а отже, вам більше не потрібно подавати декларації будь-якого виду.

У НАЗК додали, що кампанія декларування триває до 31 березня 2022 року. Крім того, у декларації необхідно вказати належне вам та членам вашої сім’ї майно (на праві власності та користування), а також його  вартість. Якщо така інформація не вказана, НАЗК може виявити це завдяки ІТ-інструментам, після чого може розпочати перевірку вашої декларації.

Нагадаємо, що глава НАЗК Олександр Новіков назвав президента України Володимира Зеленського зразковим декларантом.

Читайте також