Санкції не працюють: попри війну активи російських олігархів активно ростуть

Як відомо, всі найцінніші речовини, що містяться в рослині, зосереджені саме в зерні чи насінні, тому, попри малий розмір, харчова цінність соняшникового насіння просто величезна. За даними лабораторних досліджень в стиглому насінні соняшнику містяться такі речовини:
- вітаміни - А, група В (В1, В2, В5, В6, РР, В9), Е, D;
- бета-каротин і каротиноїди;
- холін;
- мінеральні речовини - селен, марганець, магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь;
- крохмаль;
- моно- і дисахариди;
- жирні кислоти;
- амінокислоти;
- фітостероли;
- вода;
- зола;
- клітковина;
- харчові волокна;
- ефірні і жирні олії.
Насіння більш ніж на 100% задовольняє потребу організму у вітаміні Е і на 70% у вітамінах групи В. Харчова та енергетична цінність продукту на 100 г: білки ~ 20,2 г; жири ~ 53,5 г; вуглеводи ~ 10,6 г; калорійність ~ 605 ккал.
Насіння соняшнику - їжа висококалорійна, здатна приблизно на 40% задовольнити потребу в білку. У 1 столовій ложці міститься близько 20 г продукту, що еквівалентно 8% добової білкової норми.
Насіння соняшнику містить у великих кількостях водо- і жиророзчинні вітаміни, мікроелементи і жирні кислоти. Сприятливий вплив насіння на організм полягає в наступному:
- зв'язування вільних радикалів в клітинах і тканинах, омолодження і запобігання передчасного старіння організму;
- нормалізація функцій головного мозку та активізація розумової діяльності, підвищення посидючості і запам'ятовування;.зняття підвищеного нервового напруження, поліпшення концентрації;
- нормалізація мікрофлори слизових оболонок внутрішніх органів;
- поліпшення стану шкірних покривів, в тому числі зменшення виразкових утворень, загоєння ран і саден;
- зниження рівня холестерину в крові;
- нормалізація цукру в крові і профілактика розвитку цукрового діабету;
- поліпшення роботи серцево-судинної системи, зміцнення серцевого м'яза;
- відновлення еластичності судин;
- зменшення ризику виникнення інфаркту, а також розвитку серцевих захворювань;.профілактика виникнення анемії;
- нормалізація згортання крові;
- попередження розвитку атеросклерозу і тромбоутворення;
- зниження артеріального тиску.
Крім того, соняшникове насіння допомагає зміцнити імунну систему, перешкоджає розвитку ракових пухлин. А лущення насіння стимулює нервові закінчення на пальцях рук.
Олію соняшнику використовують для розтирання хворих суглобів. Корисні компоненти, що містяться в олії насіння соняшнику, допомагають усунути порушення в роботі печінки і жовчовивідної системи.
Соняшникову олію використовують для приготування масок, що поліпшують структуру волосся, надають їм здоровий і красивий блиск.
Олія, отримана з насіння соняшнику, володіє пом'якшуючими, регенеруючими і зволожуючими властивостями та ефективно розгладжує неглибокі зморшки.
Лінолева кислота, що міститься в олії насіння соняшнику, зміцнює імунітет, допомагає організму протистояти інфекціям.
Олія насіння соняшнику є багатим джерелом ненасичених жирних кислот, які організм людини не може виробляти самостійно. З'єднання, що належать до цієї групи, не тільки допомагають запобігати розвиткові більшості кардіологічних захворювань, але і прискорюють жировий обмін в організмі. Таким чином, помірне споживання соняшникової олії сприяє зниженню ваги. Олію також використовують як проносний засіб (приймають по 2 столові ложки натщесерце).
Слід пам`ятати, що насіння - продукт висококалорійний і при надмірному вживанні сприяє набору зайвої маси тіла. Обсмажене насіння містить велику кількість натрію, що може привести до затримки рідини в клітинах і тканинах.
Лускання насіння також негативно позначається на стані зубної емалі, провокуючи спочатку утворення мікротріщин, а потім і більш серйозних ушкоджень. У деяких випадках часте вживання може призвести до утворення зубного каменю і потемніння зубів.
Велика кількість продукту шкідлива при захворюваннях печінки і жовчного міхура і може спровокувати закреп.
Не слід їсти насіння соняшнику при сечокам'яній або жовчнокам'яній хворобах.
При переїданні насіння можуть спостерігатися нудота, здуття.
Використовується насіння соняшника і для приготування кулінарних та кондитерських виробів, спеціальних сортів цільнозернового або дієтичного хліба.
Насіння непогано поєднуються з таким продуктами: м'ясо птиці (курка, індичка); овочі (сирі або відварені); яйця (курячі, перепелині); кисло-солодкі ягоди і фрукти, в тому числі і цитрусові; зелень; риба і рибні продукти; зернові каші і висівки; молочні та кисломолочні продукти; горіхи; мед.
Часто насіння соняшнику використовуються в приготуванні кондитерських страв і солодощів, єдиний недолік яких - висока калорійність.
Виходячи з того, що продукт наділений високою харчовою цінністю і калорійністю, а також з огляду на достатній вміст білка, часте вживання насіння в великих кількостях недоцільно.
Їсти його кожен день не слід, а ось вживання продукту 2-3 рази в тиждень допустимо. Оптимальною кількістю вважається порція, що не перевищує 75-100 г.
Читайте також