Чим корисне соняшникове насіння та кому його не варто гризти

Вживання соняшникового насіння є дуже корисним для організму і майже не має протипоказів
Чим корисне соняшникове насіння та кому його не варто гризти
Соняшник
25 Жовтня 2022, 22:45
читать на русском

Як відомо, всі найцінніші речовини, що містяться в рослині, зосереджені саме в зерні чи насінні, тому, попри малий розмір, харчова цінність соняшникового насіння просто величезна. За даними лабораторних досліджень в стиглому насінні соняшнику містяться такі речовини:

  • вітаміни - А, група В (В1, В2, В5, В6, РР, В9), Е, D;
  • бета-каротин і каротиноїди;
  • холін;
  • мінеральні речовини - селен, марганець, магній, кальцій, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь;
  • крохмаль;
  • моно- і дисахариди;
  • жирні кислоти;
  • амінокислоти;
  • фітостероли;
  • вода;
  • зола;
  • клітковина;
  • харчові волокна;
  • ефірні і жирні олії.

Насіння більш ніж на 100% задовольняє потребу організму у вітаміні Е і на 70% у вітамінах групи В. Харчова та енергетична цінність продукту на 100 г: білки ~ 20,2 г; жири ~ 53,5 г; вуглеводи ~ 10,6 г; калорійність ~ 605 ккал.

Насіння соняшнику - їжа висококалорійна, здатна приблизно на 40% задовольнити потребу в білку. У 1 столовій ложці міститься близько 20 г продукту, що еквівалентно 8% добової білкової норми.

Насіння соняшнику містить у великих кількостях водо- і жиророзчинні вітаміни, мікроелементи і жирні кислоти. Сприятливий вплив насіння на організм полягає в наступному:

  • зв'язування вільних радикалів в клітинах і тканинах, омолодження і запобігання передчасного старіння організму;
  • нормалізація функцій головного мозку та активізація розумової діяльності, підвищення посидючості і запам'ятовування;.зняття підвищеного нервового напруження, поліпшення концентрації;
  • нормалізація мікрофлори слизових оболонок внутрішніх органів;
  • поліпшення стану шкірних покривів, в тому числі зменшення виразкових утворень, загоєння ран і саден;
  • зниження рівня холестерину в крові;
  • нормалізація цукру в крові і профілактика розвитку цукрового діабету;
  • поліпшення роботи серцево-судинної системи, зміцнення серцевого м'яза;
  • відновлення еластичності судин;
  • зменшення ризику виникнення інфаркту, а також розвитку серцевих захворювань;.профілактика виникнення анемії;
  • нормалізація згортання крові;
  • попередження розвитку атеросклерозу і тромбоутворення;
  • зниження артеріального тиску.

Крім того, соняшникове насіння допомагає зміцнити імунну систему, перешкоджає розвитку ракових пухлин. А лущення насіння стимулює нервові закінчення на пальцях рук.

Олію соняшнику використовують для розтирання хворих суглобів. Корисні компоненти, що містяться в олії насіння соняшнику, допомагають усунути порушення в роботі печінки і жовчовивідної системи.

Соняшникову олію використовують для приготування масок, що поліпшують структуру волосся, надають їм здоровий і красивий блиск.

Олія, отримана з насіння соняшнику, володіє пом'якшуючими, регенеруючими і зволожуючими властивостями та ефективно розгладжує неглибокі зморшки.

Лінолева кислота, що міститься в олії насіння соняшнику, зміцнює імунітет, допомагає організму протистояти інфекціям.

Олія насіння соняшнику є багатим джерелом ненасичених жирних кислот, які організм людини не може виробляти самостійно. З'єднання, що належать до цієї групи, не тільки допомагають запобігати розвиткові більшості кардіологічних захворювань, але і прискорюють жировий обмін в організмі. Таким чином, помірне споживання соняшникової олії сприяє зниженню ваги. Олію також використовують як проносний засіб (приймають по 2 столові ложки натщесерце).

Слід пам`ятати, що насіння - продукт висококалорійний і при надмірному вживанні сприяє набору зайвої маси тіла. Обсмажене насіння містить велику кількість натрію, що може привести до затримки рідини в клітинах і тканинах.

Лускання насіння також негативно позначається на стані зубної емалі, провокуючи спочатку утворення мікротріщин, а потім і більш серйозних ушкоджень. У деяких випадках часте вживання може призвести до утворення зубного каменю і потемніння зубів.

Велика кількість продукту шкідлива при захворюваннях печінки і жовчного міхура і може спровокувати закреп.

Не слід їсти насіння соняшнику при сечокам'яній або жовчнокам'яній хворобах.

При переїданні насіння можуть спостерігатися нудота, здуття.

Використовується насіння соняшника і для приготування кулінарних та кондитерських виробів, спеціальних сортів цільнозернового або дієтичного хліба.

Насіння непогано поєднуються з таким продуктами: м'ясо птиці (курка, індичка); овочі (сирі або відварені); яйця (курячі, перепелині); кисло-солодкі ягоди і фрукти, в тому числі і цитрусові; зелень; риба і рибні продукти; зернові каші і висівки; молочні та кисломолочні продукти; горіхи; мед.

Часто насіння соняшнику використовуються в приготуванні кондитерських страв і солодощів, єдиний недолік яких - висока калорійність.

Виходячи з того, що продукт наділений високою харчовою цінністю і калорійністю, а також з огляду на достатній вміст білка, часте вживання насіння в великих кількостях недоцільно.

Їсти його кожен день не слід, а ось вживання продукту 2-3 рази в тиждень допустимо. Оптимальною кількістю вважається порція, що не перевищує 75-100 г.

Читайте також

1