Чоловікам з інвалідністю стане важче виїхати з України: прикордонники не прийматимуть довідки МСЕК

Довідками МСЕК часто зловживають ухилянти від призову
Чоловікам з інвалідністю стане важче виїхати з України: прикордонники не прийматимуть довідки МСЕК
Кордон / Фото: УНІАН
15 Листопада 2022, 09:14
читать на русском

Під час воєнного стану чоловіки з інвалідністю мають право виїхати з країни, однак зараз Уряд України виключив довідку до акту огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) із переліку документів, необхідних українцям для перетину кордону.

Про це повідомили на урядовому порталі.

З переліку необхідних документів для перетину кордону виключили довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о).

У цій довідці вказана інформація про групу та причину інвалідності, термін встановлення інвалідності, виведення про умови та характер праці, рекомендовані заходи щодо відновлення працездатності, які є обов'язковими для підприємств, установ та організацій. Водночас у ній немає даних, що дозволяють ідентифікувати особу, яка її використовує для перетину кордону, тому існують ризики підробки.

Тому, щоб запобігти фальсифікації довідок, зменшити корупційні ризики й зловживання службовим становищем працівників МСЕК та лікарів медичних установ при встановленні групи інвалідності, а також для припинення схем в організацію виїзду військовозобов'язаних чоловіків Уряд виключив цю довідку з переліку.

"Мобілізація українських чоловіків, на жаль, спровокувала виникнення у деяких осіб бажання "підзаробити" на забороні виїзду за кордон. Ми вивчили питання, де більше можливостей для махінації, і належним чином на це відреагували. А ще в перші дні війни, одним із дієвих кроків, зроблених МОЗ та Урядом, стало ухвалення рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим та дітям", – пояснив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Тепер чоловіки з інвалідністю можуть виїхати з України за такими документами:

  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • чи пенсійного посвідчення, чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • чи довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

На період дії воєнного стану процедуру встановлення та продовження інвалідності спрощено як для дорослих, так і для дітей.

Читайте також

1