Чому у любителя Болгарії Торохтія не забирають мандат: версія Веніславського

Втрата депутатського мандата наступає лише, якщо депутат, який обраний за списком, добровільно вийшов зі складу фракції
Головне
Чому у любителя Болгарії Торохтія не забирають мандат: версія Веніславського
Богдан Торохтій та Аліна Левченко
29 Серпня 2023, 11:26

Рішення фракції про виключення з фракції народних депутатів, які своїми діями ставлять під сумнів ефективність роботи парламенту або статус народного депутата, якщо вони були обрані чи за мажоритарної, чи за пропорційною виборчою системою, не тягне за собою втрату депутатського мандата.

Про це повідомив нардеп, член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки та представник президента України в парламенті Федір Веніславський, відповідаючи в інтерв'ю Radio NV на запитання, чому виключений з фракції "Слуга народу" нардеп Богдан Торохтій не втратив статус нардепа.

"Втрата депутатського мандата наступає лише, якщо депутат, який обраний за списком, добровільно вийшов зі складу фракції. Якщо його виключили – це вже не є виходом", – сказав Веніславський в ефірі Radio NV, коментуючи виключення Торохтія з парламентської фракції через тиждень після того, як її голова Давид Арахамія заявив, що Болгарія – не Мальдіви і позбавляти мандата Торохтія не будуть.

За словами представника президента в Раді, Торохтій тепер буде позафракційним депутатом Ради.

"Ми маємо діяти в рамках Конституції. І як би нам цього не хотілося деколи, але приймати неправові, неконституційні рішення – це точно не той шлях, який ми маємо демонструвати, особливо, коли маємо намір стати повноцінним членом Європейського Союзу", – додав Веніславський.

Раніше журналісти Bihus.Info зафіксували, як народний депутат Богдан Торохтій використовує придбаний у березні 2023 року Mercedes-Benz EQS, та знайшли докази виїзду на море за кордон під час воєнного стану. Пізніше Левченко заявила, що її статки дозволяють купувати автомобілі. Після повномасштабного російського вторгнення родина Торохтія встигла змінити три автомобілі, усі вони купувались на ім’я його дружини Аліни Левченко. Дружина — донька футбольного тренера Віталія Левченка, колишня помічниця нардепа Сергія Капліна та колишня радниця ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Також Аліна Левченко у серпні 2022 року придбала квартиру та приміщення в Болгарії, у курортному місті Несебр. Ще через кілька місяців вона купила квартиру і паркомісце на Печерську в Києві. Ринкова вартість такої квартири у стані після будівельників становить 114 тис. доларів. Паркомісця – 30 тис. доларів.

Читайте також