Чому українці з великим трудовим стажем можуть отримати маленьку пенсію: пояснення експерта

Розмір пенсії залежить від розміру зарплати та сплачених податків
Чому українці з великим трудовим стажем можуть отримати маленьку пенсію: пояснення експерта
Пенсіонерка (Фото: УНІАН)
31 Січня 2022, 14:47
читать на русском

В Україні значна частина громадян отримує досить скромну пенсію, навіть при наявності значного трудового стажу. Експерт пояснила, чому це може відбуватися, і на що слід звернути увагу під час підготовки до пенсії.

Про це пише "Пенсійний кур'єр".

До редакції профільного видання звернулися з питанням, що при трудовому стажі 50 років, сума одержуваної пенсії - всього 2200 гривень. Експертка Галина Мастюгіна пояснила, що розмір пенсії залежить від двох показників — заробітку та стажу, і якщо один із цих показників невисокий, то, відповідно, й розмір пенсії виходить невеликий.

Хоч у Вас стаж дуже солідний, та, ймовірно, зарплата була невисокою, тому, судячи з усього, й розмір пенсії, обчислений із Ваших індивідуальних показників, не дотягує навіть до 2200 грн, от Вам і дають доплату до цієї суми. Для цього й запроваджена оця модель — доплата до 2200, щоб люди, які мають багато стажу, але у яких була мала зарплата, отримували хоч трохи більшу пенсійну виплату. Аби у Вас не було стільки років стажу, пенсія взагалі була б 1934 грн, прожитковий мінімум, і все, - пояснила Мастюгіна.

Крім того, громадян закликали, оцінюючи майбутній розмір пенсії, враховувати не тільки наявний стаж, а й саму заробітну плату і розмір виплачуваних внесків до Пенсійного фонду щомісяця, що є визначальним для формування кінцевої суми пенсійних виплат, які будуть призначені.

Нагадаємо, що ті українці передпенсійного віку, які не мають трудового стажу, або які працювали на "чорній зарплаті", отримуватимуть пенсійні виплати, проте їх розмір буде мінімальним.

Читайте також