Немає стажу, або зарплата у конверті: чи зможуть українці отримати пенсію

Для громадян без трудового стажу передбачена "мінімальна соціальна гарантія"
Головне
Немає стажу, або зарплата у конверті: чи зможуть українці отримати пенсію
Купюри, гривня, гроші в конверті Фото: УНІАН
10 Січня 2022, 11:33
читать на русском

Ті українці передпенсійного віку, які не мають трудового стажу, або які працювали на "чорній зарплаті", отримуватимуть пенсійні виплати, проте їх розмір буде мінімальним.

Про це із посиланням на міністерку соціальної політики Марину Лазебну повідомляє ТСН.

Очільниця відомства (досьє Лазебної)зазначила, що в Україні люди, які ніколи працювали, чи працювали неофіційно, або ті, хто не зміг набрати 15 років стажу до виходу на пенсію, отримують однакові виплати на рівні мінімального прожиткового мінімуму.

Якщо у людини є страховий стаж, але для отримання права на пенсійні виплати його не вистачає (менш як 15 років), вона може розраховувати на мінімальний розмір пенсії у розмірі 1934 грн. Це буде так звана соціальна пенсія. На цю виплату можуть люди у віці 63 роки.

У випадку, якщо людина не має ніякого трудового стажу, то вона буде отримувати допомогу, а не пенсію. Це - державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію. Розмір виплати прив’язаний до прожиткового мінімуму і становить 1934 грн. Громадяни без стажу можуть отримати цю виплату, коли досягнуть 65 років.

Лазебна наголосила, що виплати тим, хто працював неофіційно, або взагалі не має страхового стажу, не значні і вони не індексуються:

Зростання там буде дуже маленьке. Це просто мінімальна гарантія. Тому завжди краще йти на повноцінну трудову пенсію.

Довідково: Трудові пенсії — щомісячні грошові виплати для забезпеченості громадян у старості на випадок повної чи часткової непрацездатності, втрати годувальника, а також у зв'язку з досягненням законодавчо встановленого стажу роботи у сферах трудової діяльності.

Нагадаємо, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прогнозує, що кожен п'ятий українець ризикує залишитися без пенсії та соціального захисту через неофіційну роботу. Причиною цьому стануть нові вимоги законодавства - вже у 2027 році треба буде мати 35 років стажу для чоловіків і 30 років для жінок, щоб вчасно отримати пенсію.

Читайте також

1