Чорна п`ятниця: що купити та як заощадити під час найбільшого розпродажу року

Коли покупки у чорну п`ятницю є дійсно вигідними
Чорна п`ятниця: що купити та як заощадити під час найбільшого розпродажу року
Чорна п`ятниця (Фото: pexels)
22 Листопада 2023, 06:29
читать на русском

Всюдисуща реклама запрошує витрачатися: на нас насувається Чорна п’ятниця. Аби встигли всі – покупці скупитися, а продавці розпродати, деякі торгові мережі почали торгівлю зі знижками заздалегідь і триватиме вона до 00 годин ночі з неділі на понеділок 28 листопада.

Чорна п`ятниця (Фото: pexels)

 Чорна п’ятниця в Україні – не зовсім американська

Вlack Friday у США має певні відмінності від того, що відбувається в нашій країні. Американські магазини дійсно розпродують весь свій товар із шаленими знижками. Навіть на брендові речі цінники можуть "різати" на 90%.

В Україні розпродаж торкається зазвичай лише певних категорій товарів, а деякі магазини використовують хитрощі, які допомагають продати товар з більшою вигодою:

  • сильно підвищують ціни за місяць до розпродажу, а потім повертають менший цінник;
  • мережі дають рекламу про продаж гаджетів з гарними знижками, але в магазині "з’ясовується", що рекламованих позицій немає в наявності – і люди часто купують інший товар, бо вже налаштувалися на покупку;
  • товари, що довго не розпродувалися, виставляються під виглядом нових, на них наклеюються "жовті цінники", а справжні новинки ховають до інших часів;
  • буває, що відклеївши "жовтий цінник" покупець переконується, що ціна до Чорної п’ятниці стояла така сама або навіть менша.

Чорна п`ятниця (Фото: pexels)

Які покупки українці відкладають до Чорної п’ятниці

В Україні у Black Friday добре йдуть електроніка та різноманітні ґаджети: не лише смартфони, планшети, ноутбуки чи смартгодинники, але й телевізори, побутова техніка, пристрої зі штучним інтелектом. Оскільки подібні товари зазвичай коштують досить дорого, навіть економія у 10-20% буде відчутною.

У Чорну п’ятницю поспішають також придбати одяг та взуття. Особливо часто замовляють теплий верхній одяг, дороге брендове взуття. Саме на ці позиції бувають найбільші знижки.

Чорна п’ятниця 2023 – розпродажі в умовах війни

Війна досить сильно вплинула на те, що і де купують у Black Friday. Більшість людей намагається купувати онлайн, щоб не наражати себе і своїх близьких на небезпеку, відвідуючи магазини. Виробники та продавці роблять акцент на онлайн пропозиціях. Тому віртуальний шопінг, як і минулого року, швидше за все залишиться більш популярним.

Чорна п`ятниця (Фото: pexels)

Як заощадити у Black Friday

У Чорну п’ятницю і Кіберпонеділок (28 листопада) варто зробити кілька важливих кроків:

  1. 1. Складіть список покупок: подумайте, що ви хотіли б придбати – з короткостроковими та довгостроковими цілями. Виберіть ті магазини, де є потрібні вам товари
  2. Подумайте, яку суму ви готові заплатити — зарання перекажіть кошти на карту для оплати онлайн, додавши до неї 10-15%. Так ви зможете контролювати свої витрати. Шукайте найвигідніші пропозиції, ознайомтеся з рекламою та каталогами.
  3. Подумайте про доставку, особливо, якщо ви купуєте на світових онлайн-площадках, доставка в Україну може сягати кількох місяців. Ретельно перевіряйте сторінки, де ви робите замовлення: перед великими розпродажами в інтернеті з’являється багато шахраїв.
  4. Пам’ятайте, що у вас є право повернути куплену річ протягом 14 днів (за наявності чека), якщо товар виявився бракованим. Тут закон завжди залишається на вашому боці.
  5. Чорна п’ятниця і Кіберпонеділок – чудова можливість знайти і купити дешевше подарунки до новорічних свят. Варто зазначити, що напередодні Нового року ціни часто зростають. Тому, якщо ви давно хотіли порадувати себе чи свої близьких дорогим подарунком, саме час подумати про його придбання.

Читайте також