COVID-19 може стати сезонною хворобою, а пандемія завершиться - Reuters

SARS-CoV-2 досі залишається непередбачуваним вірусом
COVID-19 може стати сезонною хворобою, а пандемія завершиться - Reuters
Коронавірус, люди у захисних масках (фото: УНІАН)
4 Листопада 2021, 10:41
читать на русском

Пандемія COVID-19 може завершиться вже наступного року у низці країн та стати сезонним захворюванням.

Про це йдеться в матеріалі Reuters на основі понад десяти інтерв’ю з лікарями та вченими.

На думку науковців, SARS-CoV-2 постійно мутує та швидко поширюється. Коронавірус досі залишається непередбачуваним вірусом. Але вчені вважають, що навряд чи варто чекати "апокаліптичного сценарію". При цьому найгірший етап пандемії закінчиться вже наступного року, кажуть експерти.

Ми вважаємо, що ще до кінця 2022-го року ситуація з вірусом повернеться до стану контрольованої… і ми зможемо значно знизити кількість тяжких випадків хвороби та смертей, - заявила очільниця експертної групи Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Марія ван Керхове.

За планами ВООЗ, до кінця 2022-го року 70% населення світу буде вакциновано. Якщо людство досягне цієї позначки, то буде у кардинально іншій ситуації з точки зору епідеміології.

Гарвардського епідеміолога Марка Ліпсітча зазначила, що перехід від пандемії COVID-19 до стану ендемічного захворювання буде відрізнятися у кожній країні залежно від рівня імунітету серед населення та наявності вакцин.

Інші науковці вважають, що COVID-19 з часом може стати просто сезонною хворобою, яка вже не буде настільки загрозливою для населення. При цьому першими від пандемії оговтаються країни з високим рівнем вакцинації та рівнем природного імунітету серед людей.

Нагадаємо, що Директор Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Ханс Клюге розповів, коли світ вийде з пандемії коронавірусу.

Читайте також

1