COVID-аферистів викрили у Києві, Львові та Рівному - фото

Підробні COVID-сертифікати та ПЛР-тести встигли купити понад 10 тисяч осіб
COVID-аферистів викрили у Києві, Львові та Рівному - фото
Слідчі СБУ Фото: ssu.gov.ua
16 Листопада 2021, 06:08
читать на русском

Силовики викрили три потужні мережі, які виготовляли та продавали фейкові COVID-сертифікати та ПЛР-тести.

За даними СБУ, зловмисники працювали у Києві, на Львівщині та Рівненщині. Їхніми клієнтами стали понад 10 тисяч осіб.

Зокрема, у Києві було виявлено три центри із виготовлення підроблених медичних документів про вакцинацію від COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів. Цю мережу організував громадянин однієї з європейських країн.

Він залучив до протиправної діяльності власників українських туристичних агенцій, лікарів, пересічних громадян України, які виготовляли підроблені документи.

Повідомляється, що окрім внутрішніх та міжнародних сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 зловмисники виготовляли підроблені COVID-документи, нібито видані державними органами й медичними установами інших держав.

За даними слідства, більшість підробок ‒ це довідки про негативний ПЛР-тест, вартість яких становила у середньому 700-800 грн. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію коштувало 3000 грн, а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення - 10 тисяч грн.

За час існування схеми зловмисники заробили майже 10 мільйонів гривень.

Наразі правоохоронним органам відомі конкретні випадки внесення до баз даних недостовірної інформації стосовно невакцинованих громадян. Така інформація буде видалена, - кажуть в СБУ.

На Львівщині СБУ викрила міжнародну групу осіб на масштабних махінаціях із даними про вакцинацію від COVID-19. Один з організаторів оборудки координував дії зловмисників, перебуваючи на території однієї із сусідніх європейських країн.

За даними слідства, мешканці Львова та області підробляли документи та залучили до справи медпрацівників, які вносили персональні дані клієнтів в електронну систему охорони здоров’я "eHealth". Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифіката становила 250 євро, внутрішнього - 1800-2000 гривень.

Щодня ділки виготовляли по 10-15 підробок і заробляли на цьому понад пів мільйона гривень щомісяця.

У Рівненській області COVID-махінації організували двоє мешканців м. Дубно. Вони виготовляли підроблені документи з використанням справжніх реквізитів ліцензованих лікарів та медичних закладів України.

Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від терміновості її виготовлення. Після звірки даних замовники переказували обумовлену суму на банківські картки зловмисників.

За підроблення та використання офіційних документів, якими зокрема є COVID-сертифікати, встановлена кримінальна відповідальність (ст. 358 КК України).

За підроблення документів передбачено штраф до 17 000 грн, або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років. За повторне вчинення цього кримінального правопорушення загрожує обмеження чи позбавлення волі на строк до 5 років.

Для тих, хто користується завідомо підробленим сертифікатом передбачена також відповідальність у вигляді штрафу в сумі 850 грн або ж арештом до 6 місяців чи обмеженням волі до 2 років.

Нагадаємо, у Національній поліції повідомили про намір ввести "ковідну амністію" для тих людей, які мають підробний COVID-сертифікат, але не користалися ним.

Читайте також