Це фейк: Україна не закуповувала російських ПЛР-тестів

Міністр наголосив, що за державний кошт таких закупівель не було
Це фейк: Україна не закуповувала російських ПЛР-тестів
Реагенти для проведення ПЛР-досліджень (фото: УНІАН)
19 Січня 2021, 11:48
читать на русском

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що інформація про можливу закупівлю російських ПЛР-тестів за державний кошт - "черговий фейк".

Про це міністр розповів під час брифінгу у вівторок, 19 січня.

Степанов (досьє Максима Степанова) заявив, що інформація про закупівлю російських ПЛР-тестів - не просто інформація, яка не відповідає дійсності, а якийсь черговий фейк. Україна закуповувала тести таких країн: Китайська Народна Республіка, США, Південна Корея, Німеччина, Польща, Велика Британія, Франція, Австрія, Канада, Туреччина, Чехія, Сінгапур. Міністр наголосив, що Росії у цьому списку немає.

За його словами, найбільшу кількість ПЛР-тестів закупили в українського виробника "Українські генетичні технології" як за державним замовленням, так і приватними лабораторіями.

Читайте також

Відсоткове співвідношення використання ПЛР-систем, виробництво яких зареєстроване у Російській Федерації, складає менше ніж 0,6%. Це використовується виключно у якихось приватних лабораторіях. Держава точно не закуповувала, не закуповує і закуповувати не планує, -  наголосив Степанов.

Водночас згідно з актуальними даними Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками, до медичних виробів для діагностики коронавірусної хвороби методом ПЛР належать 66 медичних позицій. З них 15 виготовляють у Китаї, 12 - в Україні, сім - у США, п'ять - у Кореї, п'ять - в Італії, а в Російській Федерації зареєстровано три медичних вироби.

Нагадаємо, що на сайті Міністерства охорони здоров'я опублікували мапу пунктів тестування на COVID-19, де можна здати зразки для ПЛР-дослідження. В Україні існує 2 373 пункти тестування, і вони були верифіковані МОЗ.

1