ДБР не повідомляє про кількість проваджень проти Порошенка

Адвокат заявляв про 58 кримінальних проваджень
ДБР не повідомляє про кількість проваджень проти Порошенка
Петро Порошенко
25 Вересня 2020, 07:47
читать на русском

Державне бюро розслідувань не назвало кількість проваджень, у яких фігурує п’ятий президент Петро Порошенко. Раніше його адвокат заявляв про 58 кримінальних проваджень проти підзахисного.

"Відповідно до положень статті 214 Кримінального процесуального кодексу України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше, ніж за 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до ЄРДР", – заявили в бюро у відповідь на запит "Радіо Свобода".

У ДБР зазначили, що досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР. Проте вимоги КПК не передбачають внесення відомостей "проти" або "щодо" особи.

Наразі Петру Порошенку оголосили одну підозру – за статтею 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень).

Читайте також

Слідство закидає п'ятому президенту України те, що в 2018 році він нібито схилив голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади і службових повноважень і змусив призначити Сергія Семочка першим заступником голови СЗР. Порошенко звинувачення відкидає.

Раніше, адвокат колишнього президента Петра Порошенка Ілля Новіков заявив, що правоохоронні органи відкрили проти його підзахисного в цілому 58 кримінальних справ.

Тим часом, Служба безпеки України відкрила щодо п'ятого президента, народного депутата Петра Порошенка 15 кримінальних проваджень.

1