ДБР обшукує Міненерго та облгази: шукають півтора мільярда гривень (фото, відео)

Кошти посадовці Міненерговугілля відмили на передачі газорозподільних систем приватним операторам
Головне
ДБР обшукує Міненерго та облгази: шукають півтора мільярда гривень (фото, відео)
Міненерго (Фото: ДБР)
3 Червня 2021, 17:37
читать на русском

ДБР викрило масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

Зокрема йдеться про те, що у 2017 році тодішні посадовці Міненерговугілля у змові з облгазами та міськгазами уклали з 37 приватними операторами договори, у яких передбачено безоплатне користування державним майном. Це є прямим порушенням закону, оскільки 21 лютого 2017 року Кабмін затвердив типовий договір експлуатації газорозподільних систем. Документ передбачає щорічну оплату за експлуатацію державного майна. Зокрема, до державного бюджету має перераховуватись 10% від залишкової вартості.

Таким чином за три роки внаслідок безплатної передачі державі завдано збитків на суму 1,488 млрд гривень.

Сьогодні, 3 червня 2021 року силовики одночасно проводять 47 обшуків у цій справі, у тому числі у Міністерстві енергетики України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 37 операторів газорозподільних систем та за місцями проживання колишніх високопосадовців Міністерства.

Досудове розслідування триває, перевіряються на причетність до вчинення злочину службові особи Міненерговугілля та керівники операторів газорозподільних систем та їх кінцеві бенефіціарні власники.

Нагадаємо, 12 травня Київська міська прокуратура повідомила про проведення обшуків у декількох департаментах КМДА і комунальних підприємствах одразу за шістьма не пов’язаними між собою кримінальними справами.

Читайте також