Хвиля обшуків у Київській мерії та комунальних підприємствах не вщухає - чому "трусять"

Поліціянти вручили понад 10 підозр, а Кличко вважає це тиском на нього особисто
Ексклюзив
Хвиля обшуків у Київській мерії та комунальних підприємствах не вщухає - чому "трусять"
(Фото: УНІАН)
14 Травня 2021, 20:17
читать на русском

За останні три дні у КМДА, комунальних підприємствах та оселях столичних посадовців прокотилася хвиля обшуків. Правоохоронці вручили уже понад 10 підозр. Що відбувається між столичною та центральною владою та чому з'ясував Парламент.UA.

Хвиля обшуків у КМДА та комунальних підприємствах

Зокрема прокуратура разом із фіскальною службою навідувалися до "Київзеленбуду" через провадження щодо ухилення від сплати податків під час реконструкції столичних парків на суму понад 30 млн гривень. У провадженні фігурують епізоди 2019-2020 років що стосуються реконструкції парків "Наталка", "Совки", "Веселка", "Куренівський" та інші.

обшуки в Зеленбуді

Обшуки у "Київзеленбуді" (Фото: Київська міська прокуратура)

Проводили слідчі дії і в комунальному підприємстві "Спецжитлофонд". Причина - провадження через заволодіння коштами бюджету столиці на суму 10,5 млн гривень, які виділяли на будівництво та реконструкцію інженерних мереж. В результаті правоохоронці оголосили підозру трьом особам: заступнику "Спецжитлофонду", колишньому заступнику та директору підрядної фірми.

Обшукували і "Київміськсвітло" через підозру в умисному ухиленні від сплати податків під час проведення робіт з заміни освітлення в Києві на суму понад 12 млн гривень.

Приходили і до "Київавтодору" через умисне ухилення від сплати податків під час проведення робіт із ремонту міських доріг на суму понад 18 млн гривень.

обшуки

Обшуки в "Київавтодорі" (Фото: Київська міська прокуратура)

Не оминули труси й "Київський інститут земельних відносин", а також департаменти містобудування та архітектури, земельних ресурсів, соціальної політики КМДА.

Обшуки

Обшуки в "Київському інституті земельних відносин" (Фото: Київська міська прокуратура)

Окрім того, повідомив про непроханий візит прокуратури та поліціянтів голова виконавчого комітету партії "Удар", нардеп VII та VIII скликань та за сумісництвом почесний президент Федерації боксу Києва Артур Палатний. Він заявив, обшуки проводили у його квартирі, а також помешканні колишньої дружини, з якою він не живе уже 20 років.

Не вистачило креативу навіть на те, аби придумати якусь вагому причину – бо її банально не існує. Вони навіть не можуть адекватно пояснити підстави для своїх дій. Про жодні дотримання норм закону мова теж не йде. А для чого? Якщо робота ведеться "під дахом" "сильних світу цього".
Мета банальна – тиск і залякування. Бо партія "УДАР" може скласти сильну конкуренцію на виборах, - написав Палатний.

Тоді речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець підтвердила слідчі дії та додала, в рамках цього провадження прокуратура проводила понад 10 обшуків у різних осіб.
А вже на ранок у Київській міській прокуратурі заявили, про повідомлення підозри семи особам. Йдеться про трьох чинних та чотирьох колишніх високопосадовців Департаменту соціальної політики КМДА.

За версією слідства вони у 2017-2019 роках уклали договори на закупівлю засобів особистої гігієни за завищеними на 106% цінами. Цим завдали збитків державі на понад 13,5 млн гривень.

Слідчі дії в департаменті соцполітики КМДА (Фото: Київська міська прокуратура)

Цей "бум" обшуків у Київській міській прокуратурі пояснили тим, що під час слідства з’ясувалася причетність до окремих правопорушень посадовців КМДА та комунальних підприємств. Тому й вирішили проводити слідчі дії одразу по всіх напрямках, аби уникнути витоку інформації та досягти очікуваного процесуального результату.

Кримінальні провадження, в межах яких були проведені вказані слідчі дії, стосуються незаконного заволодіння бюджетними коштами, умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем, здійснення незаконних поборів з підприємців, кришування нелегального бізнесу тощо.

У ході розслідування вказаних кримінальних проваджень усіма правоохоронними органами проведено кропітку роботу, пов’язану зі збором інформації, викриття та аналізу схем, зв’язків, контактів та учасників, - заявили у Київській міській прокуратурі.

Однак після цієї заявили обшуки так і не припинилися. На черзі став "Київський Метрополітен". Приводом для чергових обшуків стало провадження, через ухилення від податків під час проведення робіт з будівництва лінії метрополітену від станції "Сирець" на житловий масив "Виноградар". Збитки оцінили у близько 9 млн грн.

Обшуки в "Київському Метрополітені" (Фото: Київська міська прокуратура)

Далі був "Київавтошляхміст", і знову через підозру в ухиленні від сплати податків за діяльність впродовж останні двох років. Серед іншого будівництво та реконструкцію мостів на перетині Повітрофлотського проспекту й проспекту Перемоги та Індустріального мосту.

Окрім того, правоохоронці затримали під час отримання другої частини хабаря у розмірі 1100 доларів начальника комунального підприємства "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району Києва", двох його працівників та посередника. Гроші вимагали за дозволи на розміщення реклами на об’єктах житлового фонду.

(Фото: Київська міська прокуратура)

Повідомили про підозру екскерівникові КП "Міський магазин" через розкрадання бюджетних коштів на ремонті приміщення "Сяйво Книги". Він начебто підписав акти приймання виконаних будівельних робіт, які не були завершені. А на рахунок підрядника перерахували 620 тис. гривень.

(Фото: Київська міська прокуратура)

Також прокуратура взялася і за комунальні підприємства "Житлоінвестбуд-УКБ" та "Київське міське бюро технічної інвентаризації". Провадження розпочали за фактом зловживання службовим становищем екскерівником "Житлоінвестбуд-УКБ", що спричинило тяжкі наслідки.За матеріалами справи, він використовував підконтрольне підприємство, яке отримувало найбільшу частку будівельних підрядів.

Реакція міської влади на масові обшуки

Своєю чергою, міський голова Києва Віталій Кличко у своєму Фейсбуку назвав обшуки - тиском на столичну владу й на нього особисто та придушенням місцевого самоврядування.

Протягом останніх двох днів правоохоронці та податківці буквально кошмарять столичну владу. Такого не було в Україні навіть у махрові часи Януковича! Вриваються на комунальні підприємства, додому до їх керівників. Це якісь нальоти!

Бо Київ вивчає питання про запровадження виконкомів. Коли громада і управління містом не залежать від вказівок і волі Банкової. І цього дуже не хочуть. Не хочуть, щоб Києвом керував мер, обраний киянами, а не призначений центральною владою казачок!

У таких випадках звертаються до гаранта Конституції щодо забезпечення дотримання законності. Але тут зрозуміло, що такі дії схвалені на найвищому рівні, - заявив мер Києва Віталій Кличко.

А трохи згодом заявив, що лунає "відверта брехня" та наголосив, що міська влада завжди співпрацює з правоохоронними органами і допомагає в розслідуванні справ про фінансові порушення. КМДА постійно здійснює внутрішні фінансові аудити і передає правоохоронцями матеріали щодо виявлених порушень.

По деяких справах місто передало матеріали 2 роки тому. Наприклад, по департаменту соцполітики. А деякі комунальні підприємства вже двічі надавали документи на вимогу правоохоронців, а зараз ті прийшли шукати документи знову! Ну це ж все шите білими нитками!

І смішно чути, що, мовляв, ніякої політики. Просто – велика спецоперація. Так, спецоперація! Але проти мене особисто, - обурився Кличко.

Читайте також

Чому відбулася масова хвиля обшуків КМДА та комунальних підприємств

Експерти також схиляються до думки, що масові обшуки - спроба натиснути на міського голову, зважаючи на його неприкриті президентські амбіції. Окрім того, не слід забувати про постійну боротьбу за контроль Києва, відзначає директор Українського інституту політики, політолог Руслан Бортник.

Те, що відбувається одночасно щодо Медведчука, Порошенка та Кличка, за великим рахунком, трьома найбільшими конкурентами президента на виборах звичайно створює враження системного "закручування гайок" та боротьби з опонентами.

Але в Києві історія не лише з цим пов’язана. Це також продовження протистояння за контроль над Києвом, адже хто його контролює значною мірою впливає на політичну ситуацію в Києві, і контролює бюджет столиці - 2 мільярди доларів.

Кличко критикує владу регулярно, демонструє президентські амбіції. Плюс останнім часом розпочалася підготовка до створення виконкому при Київській міській раді, який має перебрати на себе функції адміністрації у разі чого.

Я не виправдовую тих людей, яких обшукували, все ж таки Київ нагадує корупційне болото, неефективно керується. Очевидно, що значні кошти розкрадаються, тож думаю що обшукувати є за що як і підстави проводити слідство. Але синхронність з якою це відбувається наштовхує на думку про планомірну кампанію тиску на очільника Києва і його команду, - вважає Руслан Бортник.

Своєю чергою політолог Богдан Петренко зауважує, що такі масовані обшуки навряд принесуть додаткових балів від електорату чинній владі, а от мер Кличко навпаки може здобути більшої популярності. Ба більше переконаний, що жодну з цих справ не доведуть до вироків.

Вважаю, що в Києві мало не кожне комунальне підприємство працює з порушеннями. Контроль над Києвом та його комунальними підприємствами і має бути одним з пріоритетних завдань будь-якої влади: столичної чи центральної.

Однак те, що відбувається - це вже звичний метод - підвісити свого політичного конкурента на "гачок". Береться якийсь політик, на нього особисто, або якесь підприємство, заводять справу і вона зависає. Я з 99% вірогідністю вважаю, що в результаті нікого не притягнуть до відповідальності.
З іншого боку зрозуміла позиція Кличка, він хоче висуватись кандидатом на наступних президентських виборах.

Такими переслідуваннями столичного мера влада може з одного боку дійсно спіймати його на гачок, а з іншого боку антирейтинг влади може стати рейтингом для того, кого вона переслідує. У цьому випадку Кличка, до якого зазвичай чомусь не клеїться антирейтинг, посміятись над ним можуть, але ненавидіти - ні, - відзначає Богдан Петренко.

1