ДБР розслідуватиме можливу держзраду Зеленського через "вагнергейт"

Скаргу на бездіяльність ДБР до суду подала група громадських активістів
Головне
ДБР розслідуватиме можливу держзраду Зеленського через "вагнергейт"
Президент України Володимир Зеленський фото: УНІАН
22 Липня 2021, 14:50
читать на русском

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера".

Про це із залу суду повідомило Суспільне.

Заяву щодо вчинення злочину Зеленським до ДБР подали громадські активісти ГО "Рух спротиву капітуляції". Однак правоохоронці не почали досудове розслідування, тому заявники звернулися до суду зі скаргою на бездіяльність ДБР та вимогою змусити відомство почати розслідування.

Ми будемо розглядати скаргу на бездіяльність слідчого ДБР, яка полягає в тому, що слідчий не вніс відомості до реєстру досудових розслідувань і відповідно не розпочав розслідування, — заявив перед засіданням адвокат позивачів Ігор Волошин.

Скаргу активістів було задоволено у повному обсязі.

Суддя ухвалив рішення зобов'язати ДБР вчинити так, як передбачає українське законодавство, а отже: нашу заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтю 112 "державна зрада" зареєструвати і внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань, — розповів один з ініціаторів розслідування Андрій Тетерук.


Контекст. 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОО Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Читайте також

1