Зеленський про вагнерівців: Це точно не була наша операція

Президент каже, що Єрмак поруч з ним "не просто так"
Важливо
Зеленський про вагнерівців: Це точно не була наша операція
Володимир Зеленський (Фото: Офіс президента)
25 Червня 2021, 08:29
читать на русском

Президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОО Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "1+1".

Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ідея цієї операції – ідея інших країн і те, що Україну максимально затягували в це питання – правда. Те, що цього не відбулось, ще раз проводячи паралелі з Білоруссю, слава Богу, ми проявили питання суб’єктності в цьому важливому питанні, - сказав Зеленський.

Президент також висловився на захист голови свого Офісу Андрія Єрмака, якого звинувачують у зриві операції по затриманню найманців ПВК "Вагнера".

Єрмак поруч зі мною не просто так. Я довіряю цій людині. Служба безпеки надавала мені та надає інформацію про все моє оточення і всіх моїх людей... До Єрмака у СБУ, української розвідки нуль питань, - наголосив він.

Також Зеленський розповів що наразі не спілкується із президентом Білорусі Олександром Лукашенком. А останній раз він спілкувався з ним не особисто, а телефоном.

Коли вагнерівці були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу і сказав, що готовий передати повну інформацію відносно цих людей. Ми розуміли, які там прізвища, ми розуміли, хто вони такі.., - розповів він.

За словами глави держави, Лукашенко запевнив українську сторону, що "розбереться".

Я був впевнений, що він передасть нам цих вбивць. Але потім відбулося те, що відбулося, і після цього це була моя остання з ним бесіда. На жаль, сьогодні відносини такі, - додав Зеленський.

Читайте також


Контекст. 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера".

Однак ніяких звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

1