ДБР та СБУ завершило "перший епізод" справи Медведчука про держзраду (відео)

Санкція статей – покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років
Головне
ДБР та СБУ завершило "перший епізод" справи Медведчука про держзраду (відео)
Віктор Медведчук на засіданні суду (фото: УНІАН)
2 Червня 2022, 17:43
читать на русском

​​Державне бюро розслідувань завершило розслідування у провадженні про держзраду Віктора Медведчука. 

Про це повідомила пресслужба відомства.

Зазначається, що слідчі ДБР завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата України від політичної партії "Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ" Віктора Медведчука у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 111 (Державна зрада) та ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України.

Служба безпеки України наголосила, що було завершено розслідування "першого епізоду" справи Медведчука, а матеріали передано в суд.

Це провадження охоплює період із 2015 по 2020 роки, а підозрюваними в ньому проходять народні депутати Віктор Медведчук і Тарас Козак. Воно стосується:

▪️ незаконної передачі спецслужбам рф інформації про секретний підрозділ ЗСУ,
▪️ розробки антиукраїнського проєкту "Промінь",
▪️ завдання шкоди економічній безпеці України за рахунок сприяння рф у незаконному видобутку нафти та газу у Прикерченському регіоні.

Ці кримінальні порушення передбачені ч.2 ст. 28, ч.1 ст. 111; ч.2 ст. 28, ч.3 ст. 15, ч.1 ст. 438 Кримінального кодексу України – вчинення держзради та замах на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Санкція статей – покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років, - наголосили в СБУ.

За процесуального керівництва Офісу Генпрокурора Віктору Медведчуку вручено копію обвинувального акту, який у найкоротший час буде спрямовано до відповідного суду.

Нагадаємо, що Віктор Медведчук обвинувачується у тому, що спільно з іншим народним депутатом України від політичної партії ОПЗЖ (перебуває у розшуці), посадовими особами російської федерації та іншими діячами вчинили замах на розграбування національних цінностей – незаконного видобутку нафти та газу на шельфі Чорного моря в районі тимчасово окупованої території АР Крим які, відповідно до Конституції України, є власністю українського народу.

Окрім того, за даними слідства, народний депутат України надав керівництву росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Він здійснював збір інформації щодо місць дислокац ії військових формувань України, проведення заходів бойової підготовки, надавав сприяння в залученні громадян України до реалізації заходів на шкоду державі для дестабілізації суспільно-політичної ситуації.

Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Досудове розслідування здійснювала міжвідомча слідча група у складі працівників ДБР та СБУ. Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора.

Читайте також

1