ДБР відкрило провадження на Медведчука і Козака - депутат

В їхніх діях та висловлюваннях вбачають державну зраду
Важливо
ДБР відкрило провадження на Медведчука і Козака - депутат
Віктор Медведчук та Тарас Козак. Фото: УНІАН
4 Квітня 2021, 02:41
читать на русском

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження про державну зраду кума російського президента Віктора Медведчука і народного депутата від "ОПЗЖ" Тараса Козака.

Про це повідомив народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у Telegram.

Таку інформацію депутат отримав від Офісу генпрокурора у відповідь на заяву про вчинення дій Медведчуком і Козаком, які підпадають під статтю 111 Кримінального Кодексу України (державна зрада).

Мою заяву долучили до матеріалів кримінального провадження, яке уже ведеться Державним бюро розслідувань, - написав він.

Гончаренко нагадав, що заява стосується висловлювань Медведчука (зокрема у поєднанні з діями, вчиненими його однопартійцем Козаком) в інтерв’ю російському пропагандиському телеканалу RT. Там Медведчук коментував питання, які стосувалися введення санкцій РНБО щодо Козака, а також анулювання ліцензій 112, ZIK та NewsOne. Тоді він допустив низку висловлювань, які можна трактувати як державну зраду.

Читайте також


Контекст. 19 лютого Рада Нацбезпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти нардепа від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко (досьє Оксани Марченко), цивільної дружини нардепа Козака Наталії Лавренюк та ще п`ятьох фізичних і 19 юридичних осіб  через розслідування СБУ про фінансування тероризму. Відомо, що арештували усе майно Медведчука, Марченко та інших фігурантів рішення. При цьому вони зможуть продавати свої активи. Обмеження запровадили на три роки.

Також РНБО прийняло рішення націоналізувати так званий нафтопродуктопровід Медведчука (досьє Віктора Медведчука) на Прикарпатті. Крім того, накладена санкція на частину каналу "1+1", якою володіє Оксана Марченко. Канал продовжить працювати.

Перед тим, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та проти низки телеканалів Віктора Медведчука.