Антикорупціонери просять США накласти санкції на Медведчука, Марченко і Козака

Майно, зареєстроване за кордоном, дає змогу родині і соратникам Медведчука уникнути санкцій в Україні
Антикорупціонери просять США накласти санкції на Медведчука, Марченко і Козака
Віктор Медведчук і Оксана Марченко (Фото: Главком)
4 Лютого 2021, 20:10
читать на русском

Центр протидії корупції звернувся до голів Державного департаменту і Міністерства фінансів США з проханням розширити санкції проти нардепа від "ОПЗЖ" Віктора Медведчука, його дружини Оксани Марченко і нардепа цієї ж партії, власника каналів, на які накладені санкції, Тараса Козака.

Про це глава правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін повідомив у Фейсбуці.

Разом з колегами відправили Головам Держдепу і Мінфіну США відкритий лист, у якому просили розширити санкції щодо Медведчука на його дружину і Козака. Саме через мережу зареєстрованих на них кампаній Медведчук уникає руйнівних наслідків санкцій США персонально проти нього, - написав Шабунін.

Серед підписантів листа - 17 організацій: ЦПК, Transparency International Ukraine, Автомайдан, рух ЧЕСНО, Детектор медіа, Bihus.info, Інститут масової інформації, Харківський антикорупційний центр та інші.

Читайте також

Нагадаємо, велика частка майна нардепа Козака формально належить не йому, а його рідним. Крім того, соратник Медведчука (досьє Віктора Медведчука) має вклади у білоруських банках. Ці активи не потрапляють під українські санкції.

Згідно з декларацією на рахунках політика у Білорусі зберігається понад 7 млн євро. В українському "Укрбудінвестбанку" Козак має понад 378 тисяч грн та 30 тисяч євро, а готівкою - 150 тисяч євро та майже 2,5 млн грн.

До активів Козака, які не потрапили під санкції належить майно молодшого брата нардепа Богдана Козака. Той, своєю чергою, володіє 12-ма квартирами у Києві. 11 з яких розташовані у житловому комплексі Eliseum, а ще одна, площею майже 2500 кв.м - на Печерську.

У Львові Богдану Козаку належить будинок, квартира, два паркомісця та дві комірки, а в області - будинок та кілька земельних ділянок. Ще 24 ділянки землі у львівській області він орендує. Також Козак-молодший веде спільний бізнес із братом Віктора Медведчука Сергієм — зокрема, вони займаються вантажівками, будівництвом та видобуванням піску.

Чимало майна записано й на 70-річну матір братів Козаків Софію. Пенсіонерка має квартиру та паркомісце у Львові, будинок та три земельні ділянки у Львівській області та чотири квартири у новобудові в Києві.

Цивільна дружина Козака Наталія Лавренюк займається нафтовидобувним бізнесом у Росії разом з Оксаною Марченко, дружиною Віктора Медведчука.

Лавренюк володіє, зокрема, квартирою в Києві, 10-ма земельними ділянками у Київській області, будинком, квартирою та офісом у Львові.

1