Дефіцит та подорожчання імпорту прогнозують у аграрному міністерстві через страйк польських перевізників

Сіль, банани, цитрусові і риба - продукти, які можуть стати дефіцитними
Дефіцит та подорожчання імпорту прогнозують у аграрному міністерстві через страйк польських перевізників
банани і мандарини
27 Листопада 2023, 17:42
читать на русском

Блокада українського кордону польськими перевізниками може призвести до дефіциту та подорожчання імпортних продовольчих товарів.

Про це стало відомо з інтерв’ю першого заступника міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького агентству УНІАН.

"Можуть виникати дефіцити, починаючи з солі, тому що, на жаль, українське виробництво в тимчасовій окупації. А також інших продуктів, які в нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо в нас зараз немає доступу до моря, щоб повноцінно їх виловлювати. Це не обов’язково щось "лакшері" - це навіть звичайний хек і інша заморожена риба", - сказав він.

Висоцький зазначив, що через військові ризики повноцінно водний шлях ще не працює. Раніше Україна в основному імпортувала продукцію контейнерами через Одесу, тепер це все пішло автомобільним транспортом, і альтернативи немає.

"Тож є ризики, по-перше, дефіциту, а по-друге - такого здорожчання, яке більшість собі не зможуть дозволити. Тому з точки зору економіки, по імпорту того продовольства, яке в нас не вирощується і не збирається, блокування кордону б’є, на жаль, досить суттєво", - сказав він.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада перекрили три пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС. Раніше перевізники в Польщі обмежувались одним пунктом пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в’їзди з України. Через страйк черги на виїзд з України розтягнулися на кілометри. Кілька українських водіїв померли у чергах.

Читайте також

1