Найдорожчий у світі: через страйк на кордоні з Польщею в Україні рекордно здорожчав автогаз

Ціни на автогаз в Україні досягли рекордних позначок
Головне
Найдорожчий у світі: через страйк на кордоні з Польщею в Україні рекордно здорожчав автогаз
24 Листопада 2023, 10:35
читать на русском

Ситуація з блокадою польсько-українського кордону перевізниками спровокувала штучний дефіцит автогазу. Він постачається з Польщі та інших країн Європи. Близько 30% імпорту автогазу сьогодні належить полякам.

Такої проблеми з дизелем та бензином немає, оскільки об’єм імпорту цього виду палива набагато менший (близько 10%), та і українських запасів наразі вистачає, каже Сергій Куюн, директор "Консалтингової групи А-95".

Експерт стверджує, що у половині областей автогаз зник у мережі заправок "Привату". А там, де залишився, ціна перевищує 39 гривень за літр. У низці заправок БРСМ, MOTTO, Авантаж, Socar, UPG подекуди цього виду палива і зовсім немає.

"Я думаю, у нас зараз найдорожчий газ на планеті", — каже Сергій Куюн. Для порівняння, середня ціна на газ у Польщі складає (за даними e-petrol.eu) 3 злотих за літра. Це 27 гривень за сьогоднішнім курсом.

В інших країнах-сусідках України газ ще дешевший. До прикладу, У Румунії — 0,68 євро (26,72 грн), Словаччина та Молдова — 0,72 (28,29 грн), Угорщина — 0,84 євро (33 грн) (за даними (lardi-trans.ua).

Тим часом у мережі АЗС "БРСМ-Нафта розповіли, що ситуація з газом для авто дійсно є складною, і на деяких заправках зовсім немає цього виду палива.

Нагадаємо, польські перевізники з 6 листопада перекрили три пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС. Раніше перевізники в Польщі обмежувались одним пунктом пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в’їзди з України. Через страйк черги на виїзд з України розтягнулися на кілометри. Кілька українських водіїв померли у чергах.

Читайте також

1