День пам'яті жертв Бабиного Яру: у Києві відбудуться меморіальні заходи

Пам'ятні заходи розпочнуться із запалення пам'ятного вогню
Важливо
День пам'яті жертв Бабиного Яру: у Києві відбудуться меморіальні заходи
Меморіальний комплекс “Бабин Яр” у Києві Фото: Офіс президента
29 Вересня 2021, 09:26
читать на русском

29-30 вересня в Україні вшановують День пам'яті жертв Бабиного Яру. Сьогодні виповнюється 80 років з першого масового розстрілу військовими беззбройного цивільного населення - київських євреїв. Пам'ятні заходи відбудуться у Києві в національному історико-меморіальному заповіднику "Бабиному Яру".

Про це повідомив Український інститут національної пам’яті.

Меморіальні заходи розпочнуться з символічного запалення 29 вересня, о 10:00, вищими посадовими особами держави пам’ятного вогню, який горітиме упродовж двох днів біля пам’ятника загиблим киянам та військовополоненим, - йшлося в повідомленні.

Зазначили, що о 20:30 відбудеться міжрегіональний захід, молитва, за жертв Бабиного Яру. До молитви може долучитися кожен охочий, незалежно від віросповідання. Її проведуть Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман.

Протягом 29-30 вересня з 10:00 до 19:00 вшанувати пам'ять розстріляних можна в Бабиному Яру. Біля різних пам’ятників на території заповідника можна взяти символічні камінці й лампадки, щоб покласти до меморіальних місць.

Основними локаціями — точками для вшанування пам’яті жертв нацистського режиму стануть пам’ятник загиблим киянам і військовополоненим, пам’ятник розстріляним дітям, пам’ятник "Ромська кибитка" і "Менора", - додали в повідомленні.

Нагадаємо, під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів євреїв, ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, членів Організації українських націоналістів та інших людей. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв.

Усього за два роки в Бабиному Яру було розстріляно від 100 до 150 тис. осіб, дві третини з яких становили євреї.

Читайте також