Голови єврейських громад просять Київраду підтримати проєкт меморіалу у Бабиному Яру

Меморіал підтримують ключові міжнародні інституції, які займаються питанням пам’яті про Голокост
Голови єврейських громад просять Київраду підтримати проєкт меморіалу у Бабиному Яру
Бабин Яр (Фото: КМДА)
18 Лютого 2021, 18:27
читать на русском

Голови єврейських громад України звернулися до Київської міської ради із закликом підтримати проєкт створення меморіалу пам’яті жертв Бабиного Яру.

Звернення  оприлюднене на сторінці Федерації єврейських громад України у Facebook.

Ми вимушені звернутися до вас у зв’язку з дуже тривожними новинами, які спостерігаємо останніми днями у публічному дискурсі довкола проєкту створення меморіалу Голокосту у Бабиному Яру. Серйозне занепокоєння викликає навішування політичних ярликів на меморіал та спроби використання теми вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру у політичній боротьбі. Ми закликаємо усі політичні сили припинити спекуляцію на темі Голокосту, припинити розділяти євреїв, у яких загинули родичі від Шоа, на правильних і неправильних. Використовувати пам’ять про таку трагедію у політичній боротьбі неможливо, – йдеться у зверненні.

Автори звернення просять Київраду виділити три додаткові ділянки землі, дві з яких є частиною знищеного радянською владою єврейського цвинтаря.

У зверненні звертають увагу на те, що меморіал підтримують ключові міжнародні інституції, які займаються питанням пам’яті про Голокост.

Голови єврейських громад України закликають депутатів проголосувати за це рішення, демонструючи таким чином шану до загиблих і їх пам’яті.

Під зверненням підписалися 44 представники єврейських організацій з усієї України. Збір підписів триває.

Читайте також

Нагадаємо, 27 січня президент Володимир Зеленський (досьє Володимира Зеленського) відкрив інсталяцію "Погляд у минуле" у Києві, яка пов'язана із жертвами Голокосту. За його словами, інсталяція, яка відкривається на проспекті Перемоги у столиці, важлива тим, що дає можливість зазирнути в жахливе минуле, яке ми не маємо права забути.