День Віри, Надії, Любові та їх матері Софії відзначають християни

У народі свято називають "бабині іменини"
Важливо
День Віри, Надії, Любові та їх матері Софії відзначають християни
Жінка у церкві з дитиною (фото: УНІАН)
30 Вересня 2022, 07:03
читать на русском

30 вересня християни вшановують пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії.

Історія свята:

Віра, Надія, Любов та матір їх Софія — мучениці, які жили в ІІ столітті нашої ери в Римській імперії. Відомо, що Софія була родом із Мілана. Вона рано овдовіла, після чого перебралася до Риму. Своїх дочок Софія виховувала в християнській вірі і навіть дала їм імена на честь головних християнських чеснот — віра, надія та любов.

Фото: news.church.ua

У ті роки римська держава жорстоко переслідувала віруючих у Христа. Маленьких дівчаток (старшій Вірі тоді було всього 12, а молодшій Любові лише 9) заарештували, піддали катуванням, а потім убили на очах їхньої матері. Сама Софія померла на наступний день біля могили своїх дочок.

Більшість дівчат та жінок з іменами Віра, Надія, Любов та Софія відзначають іменини саме 30 вересня. Але в церковному календарі є й інші святкові дати, пов’язані з цими іменами. Більш того, в останні роки таких дат стало більше, тому що Церква канонізувала нових святих, які постраждали за віру вже в ХХ столітті.

Фото: news.church.ua

Мощі святих Віри, Надії, Любові та Софії понад 1000 років тому перенесли в храм святого Трохима в місті Ешо поблизу Страсбурга. У монастирі розповідали про чудеса, які відбувалися біля мощей святих мучениць.

Однак в 1792 році, через три роки після революції, монастирські будівлі були продані з аукціону, а святі мощі були розтоптані і спалені революціонерами. У монастирі був влаштований трактир із винним погребом. У 1822 році він був зруйнований разом з іншими монастирськими приміщеннями.

Після того, як у 1898 році у Франції було створено Рух із відновлення пам’ятників, залишки монастирської церкви святого Трохима були оголошені національним надбанням, почалося поступове відновлення обителі.

3 квітня 1938 року католицький єпископ Шарль Руш привіз в Ешо з Риму дві частки мощей святої Софії. Одну з них поклали в саркофаг, виготовлений із піщанику в XIV столітті, в якому до революції зберігалися мощі святої Софії та її дочок, а іншу — в невеликий релікварій, поміщений в раку з іншими святинями.

З 1938 року і до цього дня в саркофазі міститься одна з двох часток мощей святої Софії. Над саркофагом розташовані скульптури святого мученика Христофора, свв. мучениць Віри, Надії, Любові та Софії, а також єпископа Ремігія, засновника абатства*.

Фото: news.church.ua

Дати іменин Віри, Надії, Любові та Софії:

Дні Ангела для Віри:
26 лютого, 14 червня, 30 вересня, 14 жовтня, 15 грудня, 31 грудня.

Дні Ангела для Надії:
14 березня, 20 березня, 30 вересня, 21 жовтня.

День Ангела для Любові:
30 вересня.

Дні Ангела для Софії:
28 лютого, 1 квітня, 4 червня, 17 червня, 14 серпня, 30 вересня, 1 жовтня 29 грудня, 31 грудня.

*За інформацією з сайту news.church.ua.

 Традиції свята:

У цей день в церквах проходить богослужіння в честь мучениці святої Софії та її дочок Віри, Надії та Любові.

Святим моляться про сімейне щастя, просять у бога хорошої долі для своїх дітей та миру у сім'ї.

За традицією в цей день жінки влаштовували складчину застілля, на яке намагалися не запрошувати чоловіків. Збираючись разом, жінки та дівчата плакалися одна одній про важку жіночу долю.

Заборони та прикмети:

Здавна у слов'ян цей день називався Вселенські бабині іменини - останній день ​​бабиного літа. День був присвячений жінкам, їм дозволялося практично все, а от чоловікам слід було дотримуватися обережності. Вони в цей день намагалися не суперечити жінкам, щоб не накликати на себе біду. За жіночі сльози Богородиця могла наслати суворе покарання на кривдника.

Вважалося, що в цей день всю роботу по дому і навіть на кухні повинні робити чоловіки.

За повір'ями, у цей день не можна одружуватися.

Жінок у цей день не допускали до роботи, дозволялося лише рукоділля.

Лаяти жінок теж не слід, згідно з забобонами, це призведе до німоти.

За погодою 30 вересня судили про майбутню зиму. Згідно з прикметами, теплий і сонячний день означав, що Богородиця милостива до жінок, чує їх молитви, а значить, рік буде легким, а запасів вистачить до весни.

Нагадаємо, 3 жовтня в Україні відзначатимуть День вчителя. Що подарувати і як привітати педагогів - за посиланням.

Читайте також

1