Депутат може втратити свої повноваження через кнопкодавство - Разумков

Неперсональне голосування є кримінальним правопорушенням
Головне
Депутат може втратити свої повноваження через кнопкодавство - Разумков
Верховна Рада (фото: rada.gov.ua)
13 Лютого 2021, 12:10
читать на русском

Якщо суд визнає винним народного депутата, якого підозрюють у "кнопкодавстві" під час голосування, то він втратить свої повноваження, оскільки це є кримінальним правопорушенням.

Про це сказав голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, передає пресслужба парламенту.

За словами Разумкова, кнопкодавство - це кримінальне правопорушення, тому рішення ухвалять в рамках чинного Кримінального процесуального Кодексу.  Якщо набирає чинності рішення суду, то народний депутат перестає бути народним депутатом України. Фактично автоматично.

Спікер зазначив, що Верховна Рада комплексно підходить до питання боротьби з кнопкодавством. На сьогодні вже є перші рішення.

Місця на задніх рядах, які не закріплені за народними депутатами й де, можливо, відбувалися такі ганебні явища, відключені від системи "Рада". Сподіваємося, що найближчим часом нам вдасться прив'язати картку депутата до конкретного місця. І ми фактично зможемо бачити, з якого місця або за кого проголосував той чи інший нардеп, - сказав голова парламенту.

Читайте також

Разумков (досьє Дмитра Разумкова) також додав, що в залі пленарних засідань планують додатково встановити чотири камери відеоспостереження.

Програма максимум - перейти на нову систему "Рада" або її аналоги, щоб повністю унеможливити неперсональне голосування. Є різні варіанти, починаючи з сенсорних кнопок, і закінчуючи відбитком пальця. Але мені б дуже хотілося, щоб кнопкодавство залишилося в історії й останні події лише були в хроніках, а не в стінах парламенту, - наголосив він.

Як повідомив спікер, в нинішньому скликанні Верховної Ради кнопкодавство має поодинокий характер. Але керівництво парламенту докладатиме зусиль, щоб повністю позбутися таких випадків.

Нагадаємо, що генпрокуратура повідомила про підозру народному депутатові за "кнопкодавство" під час голосування за правки до законопроєкту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

За інформацією ЗМІ, мова йде про нардепа з групи "Довіра" Владислава Поляка, обраного в парламент по мажоритарному округу №73 у Закарпатській області.

Також Верховна Рада у сесійній залі відключила вільні місця від системи "Рада", аби подолати кнопкодавство.