Кнопкодавив: Генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти нардепа Іванчука

Відкрити кримінальне провадження вдалося лише з другої спроби
Кнопкодавив: Генпрокуратура відкрила кримінальну справу проти нардепа Іванчука
Андрій Іванчук (Фото: Фейсбук)
15 Січня 2021, 14:30
читать на русском

Офіс генерального прокурора з другої спроби відкрив кримінальне провадження проти нардепа-кнопкодава Андрія Іванчука.

Про це йдеться у повідомленні Руху ЧЕСНО.

Рух ЧЕСНО повідомив, що отримав від Офісу генпрокурора листа про те, що перший заступник генпрокурора Роман Говда вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про ймовірне вчинення Іванчуком кримінального правопорушення за ст. 364-2 Кримінального кодексу України (здійснення народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради голосування замість іншого народного депутата).

Досудове розслідування в цьому провадженні здійснюватиме Державне бюро розслідувань.

Як відомо, мажоритарник з Івано-Франківщини, член групи “Довіра” Андрій Іванчук 5 листопада 2020 року порушив вимоги щодо персонального голосування у Верховній Раді, що зафіксував Рух ЧЕСНО.

Після фіксації факту кнопкодавства Іванчука Рух ЧЕСНО звернувся до Офісу генпрокурора із заявою про вчинення народним депутатом кримінального правопорушення. Проте генпрокурорка Ірина Венедіктова (досьє Ірини Венедіктової) відмовила у відкритті кримінального провадження: заявивши, що підстав немає, оскільки Рухом ЧЕСНО нібито не було дотримано вимог Регламенту ВРУ щодо порядку направлення заяви.

Читайте також

Рух ЧЕСНО подав до суду скаргу на це рішення Венедіктової та одночасно із цим спрямував до Офісу генпрокурора другу заяву про вчинення Іванчуком кримінального правопорушення.

За наслідком розгляду цієї заяви перший заступник генпрокурора Роман Говда, котрий на той момент виконував обов'язки генпрокурора, 4 січня 2021 року вніс відповідні відомості до ЄРДР, тобто розпочав кримінальне провадження.

Нагадаємо, голова Верховної Ради Дмитро Разумков (досьє Дмитра Разумкова) запевнив, що у парламенті будуть боротися із неперсональним голосуванням народних депутатів. Спікер парламенту розповів, що в сесійній залі встановлять додаткові відеокамери. Він нагадав, що існує закон, який вводить кримінальну відповідальність за неперсональне голосування. Але він не стає на перешкоді депутатам, які голосують один за одного.

1