Депутати Придністров`я зберуться на з`їзд: чи проситимуться вони до росії і чим це загрожує Україні

У Тирасполі наприкінці лютого зберуться “депутати всіх рівнів”
Головне
Депутати Придністров`я зберуться на з`їзд: чи проситимуться вони до росії і чим це загрожує Україні
Придністров’я Фото: free-news.su
23 Лютого 2024, 10:42
читать на русском

У Тирасполі 28 лютого має відбутися з’їзд депутатів усіх рівнів, який ініціював лідер невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський. Це станеться через “тиск із боку Республіки Молдова, що порушує права і погіршує соціально-економічне становище придністровців”, як кажуть офіційно. Втім, організувати збори могла наказати москва, щоб депутати попросили диктатора володимира путіна прийняти “ПМР” у склад російської федерації.

Про це написав у Facebook придністровський опозиціонер Геннадій Чорба. Вже 29 лютого путін влаштує звернення до Федеральних Зборів, під час якого може заговорити саме про Придністров’я, як це було два роки тому з питанням “визнання незалежності” так званих “Л/ДНР”.

За словами опозиціонера, такі збори відбудуться лише вчетверте. Під час другого з’їзду було проголошено про “незалежність” республіки, тож такі заходи, як він наголосив, організовують для прийняття ключових рішень. Саме таким рішенням може стати звернення до путіна “від імені громадян” з проханням приєднати “ПМР” до складу росії.

Окрім депутатів всіх рівнів, туди скликають також районних, міських, селищних та сільських рад цього підконтрольного росії регіону Молдови. Водночас голова придністровського парламенту Олександр Коршунов взявся доводити у ЗМІ, що з’їзд звернеться до усього світу, а не лише до росії.

Вже наступного дня, 29 лютого, путін востаннє під час нинішньої каденції звернеться до Федеральних Зборів. Саме під час них він може озвучити пропозицію приєднати “республіку” до складу рф. Як відомо, ще у 2007 році у Придністров’ї відбувся референдум, під час якого 97,1% його учасників буцімто висловилися за незалежність та подальше “вільне приєднання до рф”. Тож проводити новий не доведеться.

Майор ЗСУ Єгор Чечеринда в ефірі "24 каналу" висловив думку, що під час зібрання “влада ПМР” може оголосити про приєднання до росії. За його словами, у “республіці” проживають 500 тисяч громадян, а також там знаходиться один із найбільших складів озброєння у Східній Європі, який містить 20 тисяч боєприпасів. Тож путін може використати і цей ресурс – сформувати там окремий бойовий підрозділ та піти на Одесу.

Водночас, за даними Головного управління розвідки Міноборони України, депутати невизнаного Придністров'я не планують звертатись на з’їзді до президента РФ Володимира Путіна щодо прийняття ПМР до складу Росії.

Нагадаємо, адміністрація президента росії у 2021 році розробила документ "Стратегічні цілі російської федерації в Республіці Молдова", в якому описується план взяття Молдови під свій контроль.

Читайте також

1