Для обмежень імпорту електроенергії з Росії немає жодних підстав - Укренерго

У компанії заявили про дотримання закону "Про ринок електричної енергії", який вони не порушують
Для обмежень імпорту електроенергії з Росії немає жодних підстав - Укренерго
Електроенергія (Фото: pexels)
2 Лютого 2021, 15:43
читать на русском

В Національній енергетичній компанії "Укренерго" підтвердили, що з 1 лютого відновився імпорт електроенергії з Росії. Загальний обсяг за 1 лютого становив 1 млн кВт·год. Але компанія не обмежуватиме імпорт/експорт електроенергії через відсутність законних підстав.

Про це повідомила пресслужба компанії.

В "Укренерго" вважають, що для обмежень імпорту/експорту електроенергії або доступної пропускної спроможності жодних підстав наразі не існує. Тому оператор системи передач компанія "Укренерго" не обмежуватиме закупку з Росії.

Повноваження НКРЕКП щодо анулювання результатів аукціонів на доступ до міждержавних перетинів з країнами, що не є членами Енергетичного Співтовариства, обмежуються лише періодом 2020 року.

Тому з 01 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКП №766 від 08.04.2020 р., якими було скасовано результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією та Білоруссю у 2020 році, - йдеться у повідомленні.

Відповідно до вимог закону, як повідомила компанія, НЕК "Укренерго" відновило аукціони на доступ до міждержавних перетинів у 2021 році.

Читайте також

Згідно із ч. 11 ст. 38 Закону України "Про ринок електричної енергії", учасникам ринку на аукціонах має пропонуватись вся доступна пропускна спроможність міждержавних перетинів. Відповідно до ч. 9 ст. 38 Закону, обмеження комерційних обмінів (імпорту/експорту електроенергії) можуть застосовуватися тільки в аварійних ситуаціях, а відповідно до ч. 12 ст. 38 ОСП має право обмежувати доступну пропускну спроможність виключно у випадках порушення операційної безпеки енергосистеми.

Зазначається, що імпорт електричної енергії в торгову зону ОЕС України з Білорусі за поточний тиждень здійснювався протягом всього тижня з добовими обсягами від 9,9 млн кВт·год (25 січня) до 12,3 млн кВт·год (30 січня). Сумарно за тиждень – 80,3 млн кВт·год (2,5% від загального електроспоживання). За 1 лютого імпорт електроенергії з Білорусі склав близько 10 млн кВт·год.

Імпорт електроенергії в торгову зону "острів Бурштинської ТЕС" протягом тижня становив 31,8 млн кВт·год, з яких 28,3 млн кВт·год – зі Словаччини, 2,7 млн кВт·год – Угорщини та 0,8 млн кВт·год – Румунії.

Нагадаємо, що Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії, яку через добові аукціони "НЕК "Укренерго" здійснюватиме ТОВ "ОНК-ГРУП".

1