Герус пояснив, чому Україна почала купувати електроенергію в Росії

Імпорт російської енергії триватиме до початку березня
Герус пояснив, чому Україна почала купувати електроенергію в Росії
Електроенергія (фото: Pexels)
2 Лютого 2021, 14:10
читать на русском

Голова парламентського комітету з енергетики та ЖКП Андрій Герус розповів, чому Україна імпортує російську електроенергію. Це відбувається з метою демонополізації та диверсифікації ринку.

Про це Герус пояснив у відео, яке оприлюднив у Telegram.

Глава парламентського комітету наголосив, що в Україні не має виникати ситуацій, пов'язаних з шантажем та тиском на державу задля підвищення цін на електроенергію. Зокрема, йдеться про окремі приватні компанії, які не завезли вугілля, а потім можуть шантажувати.

За його словами, дуже важливо, щоб відбувалась диверсифікація та демонополізація ринку.

Читайте також

Коли у нас буде багато різних ресурсів, в Україні буде сильніша енергетична безпека. Україна буде більш надійна з точки зору забезпеченості електричною енергією, - сказав Герус.

Герус зазначив, що імпорт електроенергії з Росії не впливає на енергетичну безпеку - він становить менш як 5% від споживання в країні. Така величина, як він вважає, ніяк не може вплинути на енергетичну безпеку.

Цей імпорт займає близько 3-4% нашого споживання. Імпорт іде саме в ті години, коли в Україні є пікове споживання електроенергії. Саме в ті пікові години ситуація збалансовується. У нас є нормальна стабільна ситуація, немає серйозних віялових відключень, - додав він.

За словами голови комітету, цього місяця імпорт допомагатиме збалансувати нашу систему, а в кожній домівці було світло та тепло.Так, є кілька трейдерів, які здійснюють імпорт цієї електроенергії на український ринок. Це триватиме до початку березня, оскільки з весни очікують на потепління. І такої потреби не буде.

Нагадаємо, що Україна 1 лютого відновила імпорт електроенергії з Росії, яку через добові аукціони "НЕК "Укренерго" здійснюватиме ТОВ "ОНК-ГРУП".

1