Для вимушених переселенців розгорнуть мобільні амбулаторії

Також працюють шість мобільних шпиталів
Для вимушених переселенців розгорнуть мобільні амбулаторії
Лікарняне ліжко Фото: УНІАН
11 Серпня 2022, 10:48
читать на русском

Для українців, які вимушено переїхали з місць постійного проживання через війну, розгорнуть мобільні амбулаторії, в яких надаватимуть переселенцям медичну допомогу.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

За його словами, мобільні амбулаторії розгорнуть у регіонах, де мешкає найбільша кількість вимушених переселенців.

Від початку війни до західних та центральних областей України переїхали понад 3 млн внутрішніх переселенців. Це призвело до зростання навантаження на систему охорони здоров’я у цих регіонах, - зазначив депутат.

Він нагадав, що наразі в Україні працюють шість мобільних шпиталів, які були завезені з Нідерландів. Один з них був встановлений у Львівській області та використовувався для надання медичної допомоги місцевим мешканцям та переселенцям.

Але кількість ВПО постійно зростає. Щоб забезпечити їм доступ до медичних послуг, потрібно залучати інші механізми обслуговування населення. Один з них – мобільні амбулаторії. Це пересувна модульна конструкція з медичним обладнанням для огляду пацієнта сімейним лікарем. Зазвичай такі амбулаторії працюють у парках, на центральних площах міст, щоб якомога більше мешканців змогли пройти медичний огляд. В разі потреби амбулаторію можна швидко перевезти на інше місце, - зазначив Радуцький.

Депутат уточнив, що мобільні амбулаторії Міжнародної організації з міграції (МОМ) вже діють на Львівщині та на Сході України.

Однак наразі потреба у таких пересувних закладах є в регіонах, що приймають найбільшу кількість вимушених переселенців: Вінниччині, Хмельниччині, Київщині та Дніпропетровщині. МОЗ веде консультації з МОМ щодо створення мережі пересувних амбулаторій у цих регіонах.

Мобільні амбулаторії вже використовують і на деокупованих територіях, де знищена медична інфраструктура. Наприклад, благодійна організація зі Словаччини Heart to Heart International розмістила "медичні кабінети на колесах" у двох селах Чернігівщини – Количівка та Киїнка. Такі амбулаторії дозволяють сімейним лікарям та фельдшерам обслуговувати понад 3 тис. місцевих мешканців.

Раніше в Україні почали працювати мобільні бригади психіатричної допомоги, які безплатно надаватимуть послуги з психіатричного огляду, розробки індивідуального плану лікування і реабілітації, проведення необхідних психодіагностичних тестів, контролю за станом пацієнта.

1