До 840 гривень на місяць: експерти підрахували приблизні суми в платіжках за світло після подорожчання

В Україні вже з квітня можуть підвищити вартість електроенергії для населення
Головне
До 840 гривень на місяць: експерти підрахували приблизні суми в платіжках за світло після подорожчання
Електрична лампа (Фото: pexels)
16 Березня 2023, 18:30
читать на русском

В уряді пропонують кілька схем підвищення тарифів, за однією з них вони зростуть у два рази – з нинішніх 1,44 грн/кВт-год до 2,8 грн/кВт-год.У середньому платіжка за електрику в Україні може зрости з нинішніх 240 грн на місяць до 470 грн (за тарифу 2,8 грн/кВт-год) або приблизно до 840 грн (за ринковим ціноутворенням)

Як йдеться у матеріалі UBR, можливе навіть повне скасування фіксованих тарифів і переведення побутових споживачів на вільне ціноутворення.

Необхідність збільшення тарифів влада пояснює кількома причинами, головна з яких гостра потреба відновлення пошкодженої в результаті російських атак енергетичної інфраструктури до наступного опалювального сезону. А на це необхідні величезні суми.

Впровадити повноцінний ринок для електроенергії в Україні хотіли ще до повномасштабної війни. І ось обстріли енергетичної інфраструктури та зростання собівартості комунальних послуг знову повернули до порядку денного питання підвищення тарифів.

Зараз розглядають кілька концепцій підвищення тарифів, найрадикальніша - зростання цін одразу до ринкового рівня. За іншими схемами пропонується запровадити графіки поетапного підвищення.

"Всього існує чотири варіанти підвищення тарифу", - сказав UBR перший заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко.

Так, за одним з них для невеликих обсягів споживання передбачається тариф у 2,8 грн/кВт-год, а для великих можуть встановити ринкову ціну. Ще одна схема - встановити для всіх споживачів єдиний тариф у 2,8 грн за кіловат.

Нагадаємо,  в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

Читайте також