До лютого 2022 року в Україну зайдуть 10 кораблів з вугіллям - Герус

Також понад 100 тисяч тонн вугілля продасть Україні Польща
Головне
До лютого 2022 року в Україну зайдуть 10 кораблів з вугіллям - Герус
Вугілля Фото: УНІАН
18 Листопада 2021, 12:03
читать на русском

Україна законтрактувала 10 човнів із вугіллям, які будуть приходити у період з листопада по січень.

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

За його словами, 6 човнів з вугіллям законтрактувала компанія ДТЕК, а ще 4 - компанія "Центренерго".

Судна класу "Панамакс", кожне по 60-75 тисяч тонн, - написав депутат.

Також, за його інформацією, "Центренерго" очікує по 170 тисяч тонн вугілля у місяць від українських шахт. А 15-20 тисяч тонн у місяць - імпорт із Польщі. Компанія ДТЕК очікує 1,2-1,5 млн тонн у місяць від своїх українських шахт. 80-90 тисяч тонн - імпорт із Польщі.

Також із Казахстану у листопаді доїжджає 30 тис. тонн вугілля на ДТЕК і 15 тис. тонн на Центренерго. Подальші поставки із цього напрямку під питанням через транзит із РФ, - каже Герус.

Він повідомив, що компанія" Донбасенерго" планує поставки 150 тис. тонн у місяць з українських шахт, а також імпортує паливо із Польщі.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус заявляв, що Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Також Герус повідомив, що Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані.

10 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що не виключає застосування Росією "енергетичного тероризму".

15 листопада президент Зеленський заявив, що в Україну пливуть сім кораблів із вугіллям. За даними прем'єр-міністра Шмигаля, кораблі доставлять вугілля в Україну наприкінці листопада або на початку грудня.

Читайте також

1