До семи гривень за кіловат: в уряді неофіційно розповіли про підвищення цін на електронергію

Водночас у владі поки що не наважуються ухвалити рішення про підвищення тарифу
Головне
До семи гривень за кіловат: в уряді неофіційно розповіли про підвищення цін на електронергію
лампа, електроенергія (Фото: pixabay)
5 Квітня 2023, 10:33
читать на русском

Якщо підіймати тарифи на електроенергію для населення до обґрунтованого рівня, то вони мають складати приблизно 7 гривень/кВт-г. Причому, з ціни 7 грн на сьогодні не покривається взагалі ніяк 1,3 грн.

Про це "Бізнес. Цензор" розповіло джерело в уряді.

"Вартість електроенергії для населення ділиться на шість складників: вартість електрики як товару, тарифи на розподіл, передачу, диспетчеризацію і постачання, а також ПДВ. Різниця, але не вся, між пільговим тарифом та ринковою вартістю покривається за рахунок виручки генерації - "Енергоатому" та "Укргідроенерго". Проте наразі із 7 грн гривень/кВт-г не покривається приблизно 1,3 грн. Тобто це борг, який не має джерел для його покриття", - зазначив співбесідник видання з Кабміну.

Для забезпечення спеціальних обов'язків з постачання населенню дешевої електрики (ПСО) в 2022 році потрібно було 140 млрд грн. З них 107 млрд грн було покрито коштом "Енергоатому" та "Укргідроенерго", а ще 33 млрд грн - це борг, який розподілився між постачальниками універсальних послуг, обленерго та "Укренерго".

Через це своєю чергою оператор енергосистеми "Укренерго" утворює борги перед генеруючим компаніям за допоміжні послуги ВДЕ, за зеленим тарифом і на балансуючому ринку.

Окрім того, сьогодні енергокомпаніям потрібне додаткові десятки мільярдів гривень на відновлення зруйнованих ракетними обстрілами енергоблоків та мережевої інфраструктури перед наступним опалювальним сезоном.

Водночас у владі поки що не наважуються ухвалити рішення про підвищення тарифу.

Як відомо, 30 березня в Україні мала закінчитися дія постанови про пільгові тарифи на електроенергію для населення, однак 24 березня Кабінет міністрів вирішив продовжити її ще на місяць - до 30 квітня. Відповідні зміни були внесені до постанови Кабміну N483 від 5 червня 2019 року "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії".

Наразі Міністерство енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) моделюють різні варіанти підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Зокрема розглядаються варіанти підвищення тарифу з нинішніх 1,44-1,68 грн за кВт-год (в залежності від обсягів споживання) до 5,5 грн за кВт-год з адресним субсидуванням незахищених верств населення, або ж встановлення нових диверсифікованих тарифів, залежно від обсягу споживання.

Окрім того, підвищення тарифів на електроенергію для населення може бути розбите на кілька етапів.

"Проте наразі немає остаточного рішення, як підвищувати тарифи для населення, оскільки в Офісі президента побоюються зростання соціального невдоволення на тлі економічної кризи", - зазначає видання.

Зазначається, що рішення залишати діючі тарифи, чи розпочати поступове підвищення, з'явиться після завершення опалювального періоду.

Нагадаємо, до кінця квітня 2023 року тарифи на електроенергію для українців підвищуватися не будуть – Кабмін України подовжив дію механізму покладання спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку електроенергії, яким регулюється тариф на електрику для населення до 30 квітня.

Одночасно в уряді розглядається кілька різних концепцій лібералізації ринку електроенергії. Найрадикальніша з цих концепцій передбачає встановлення ринкових цін. Інші передбачають різноманітні графіки підвищення цін для того, щоб пом’якшити наслідки таких підвищень для споживачів. Однак усі вони передбачають, що так чи інакше, але ціна на світло "підросте" мало не в 4 рази.

Читайте також

1