До США намагались надіслати цінну ікону як вживану кухонну дошку - митниця

Поверхня ікони була пошкоджена вогнем
До США намагались надіслати цінну ікону як вживану кухонну дошку - митниця
Ікона “Смоленська Богородиця (Одигитрія)” (фото: facebook.com/KYIVcustomsUA)
6 Липня 2021, 09:46
читать на русском

До США під виглядом кухонної дошки намагались переслати цінну ікону національного рівня - "Смоленська Богородиця (Одигитрія)".

Про це повідомила пресслужба Київської митниці.

Згідно з декларацією, в міжнародному поштовому відправленні з Дніпропетровщини до американського штату Флорида прямувала вживана кухонна дошка.

Втім, під час митного контролю міжнародної посилки замість кухонного засобу митники виявили дерев’яну ікону з ознаками старовини розміром 360х450х22-27мм, з зображенням Богородиці з немовлям.

Для митного оформлення посилки свідоцтва на право вивезення цієї цінності митникам надано не було, - йдеться у повідомленні.

Експерти Національного музею історії України виявили, що ця святиня - ікона "Смоленська Богородиця (Одигитрія)". Написана іконописцем лівобережної України, вірогідно чернігівського осередку, в ХІХ столітті, і не попри пошкодження поверхні вогнем, має історичну та культурну цінність національного рівня значення. Рекомендована для музеїв історичного профілю та включення її до Музейного фонду України.

Ікона "Смоленська Богородиця (Одигитрія)" (фото: facebook.com/KYIVcustomsUA)

Ікона "Смоленська Богородиця (Одигитрія)" (фото: facebook.com/KYIVcustomsUA)

Тобто відправник намагався приховати ікону від митного контролю. На нього складено протокол про порушення митних правил за ч.1 ст. 483 Митного кодексу України. Ікону вилучено.

Нагадаємо, що президент автономної Республіки Сербської (одного з регіонів Боснії й Герцеговини) Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону з Луганська.

Читайте також

1