Новий дипскандал: Лаврову у Боснії вручили 300-річну українську ікону

Тамтешні чиновники пояснили, що її нібито знайшли в Луганську
Новий дипскандал: Лаврову у Боснії вручили 300-річну українську ікону
Сергій Лавров і Мілорад Додік (фото: ВВС)
17 Грудня 2020, 19:03
читать на русском

Президент автономної Республіки Сербської (одного з регіонів Боснії й Герцеговини) Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову старовинну українську ікону з Луганська.

Про це повідомило "ВВС News Україна".

"Подарунок" Лавров отримав під час візиту до Боснії й Герцеговини.

Як видно з фото ікони, на її звороті стоїть печатка, що підтверджує, що ікона перебувала у власності УРСР. Місцеві сербські ЗМІ цитують слова Додіка про те, що ікону нібито знайшли в Луганську.

Посольство України в Боснії й Герцеговині вже направило офіційну ноту з вимогою надати повну інформацію про інцидент і пояснити, що це за ікона і як вона потрапила до Боснії й Герцеговини.

Також чекаємо зустрічі з представником МЗС Боснії й Герцеговини для обговорення з офіційними представниками цієї ситуації. Очікуємо на зустріч найближчими днями, - прокоментував прессекретар МЗС України Олег Ніколенко.

Міністр закордонних справ країни Боснії й Герцеговини Бішер Турковичі заявила, що на підставі ноти українського посольства прокуратура має розібратися, як українська власність опинилася в країні.

Читайте також

Нагадаємо, раніше Україна втрапила у дипскандал з Угорщиною. Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України в Будапешті Любов Непоп. Причиною цьому є відмова угорському політику Іштвану Грежі у в'їзді в Україну. Цьому передувало те, що Міністерство закордонних справ України вручило ноту протесту послу Угорщини у зв'язку з агітацією у день виборів, 25 жовтня, на Закарпатті. Згодом Україна заборонила в'їзд двом високопоставленим особам з Угорщини через агітацію в Закарпатській області під час виборчого процесу на минулих місцевих виборах.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що Україна готова до конструктивної і відвертої розмови з угорцями, але "якщо вони нехтуватимуть нашими інтересами і нашим законодавством, ми робитимемо жорсткі й чіткі кроки".