Добровільне пенсійне страхування: внески можна сплачувати онлайн на сайті ПФУ

Громадяни можуть підписати договір шляхом накладання на нього КЕП
Добровільне пенсійне страхування: внески можна сплачувати онлайн на сайті ПФУ
Пенсіонери Фото: Pexels
28 Грудня 2023, 17:51
читать на русском

Попри війну, в Україні продовжують платити пенсії та інші соцвиплати. Для українців ще січні спростили механізм добровільної участі громадян у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, чи можна сплатити добровільний пенсійний внесок, ідентифікувавшись на вебпорталі Фонду за допомогою банківської картки.

У ПФУ зазначили, що порталі електронних послуг Фонду можна зайти до особистого кабінету за допомогою системи Bank ID (скориставшись банківською карткою, як ключем).

У такому режимі можна ознайомитися з формою заповнення Договору на добровільну участь та зі змістом цього документа.

Громадяни можуть підписати договір шляхом накладання на нього КЕП.

"Надалі сплачувати добровільний пенсійний внесок за цим договором можна, ідентифікувавшись на вебпорталі Фонду за допомогою банківської картки", – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Пенсійний фонд України запустив механізм добровільних страхових внесків, який дозволяє купувати страховий стаж для майбутньої пенсії або для збільшення її розміру. Для початку необхідно укласти договір з Пенсійним фондом за допомогою електронного підпису, Дія.Підпису або системи GOV.ID.

Після цього можна самостійно визначити

  • тривалість;
  • періодичність;
  • та розмір страхових внесків.

Суми страхових внесків зараховуються за місяць, у якому гроші потрапили на рахунок Пенсійного фонду.

Для незастрахованих осіб місяць буде зарахований до страхового стажу, а для застрахованих - збільшено зарплату для обчислення пенсії.

Читайте також