В Україні впровадять базовий пенсійний дохід: що це означає

Перехід на нову пенсійну систему має завершитися у 2023 році
В Україні впровадять базовий пенсійний дохід: що це означає
Пенсіонер, який знайшов палац (фото: Tom Wren Swns)
15 Липня 2022, 20:32
читать на русском

Наступного року Україна має завершити впровадження базового пенсійного доходу.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна, передає пресслужба відомства.

За її словами, впровадження базового пенсійного доходу має завершитися у 2023 році.

Лазебна зазначила, що страхові внески вже ніколи не будуть достатнім джерелом фінансування повноцінної роботи системи загальнообов’язкового державного соціального страхування для того, щоб вона забезпечувала адекватний захист у літньому віці, у випадках настання хвороби, інвалідності, втрати годувальника. Тому пенсійні виплати додатково фінансуються з Державного бюджету.

Україна вже зараз на практиці впровадила елементи базового пенсійного доходу. І це не данина моді і навіть не частина нашої євроінтеграції, це адекватна відповідь на фактичні виклики, які ми маємо. Ми протестували на практиці під час пандемії та воєнного стану, як це може працювати ефективно, як доповнювати страхові пенсійні виплати доплатами та допомогами, щоб вийти на базовий пенсійний дохід, — зазначила вона (досьє Лазебної).

Міністерка додала, що мається на увазі "вікова лінійка доплат до пенсій".

Тобто, необхідно передбачити базові гарантії для осіб старше 65 років, для людей з інвалідністю і тих, які втратили годувальника.

Іншого шляху забезпечити мінімальні норми в пенсійному забезпеченні без підвищення внесків не існує. Тому, якщо ми хочемо гарантувати літнім людям мінімально необхідні для життя доходи, то маємо закріпити базовий пенсійний дохід системно на рівні законодавства. Ми напрацювали необхідний законопроєкт і вже отримали схвальні висновки щодо нього від Світового Банку та Міжнародної організації праці, — сказала Лазебна.

За її словами, це - необхідний мінімум. Однак для гідного життя на пенсії базові пенсійні гарантії мають доповнюватися всеохоплюючою системою пенсійних накопичень, які людина та її роботодавці будуть здійснювати, поки людина працює, і які будуть додатковим джерелом доходу після завершення трудової діяльності.

Саме така формула — базовий пенсійний дохід плюс індивідуальні пенсійні накопичення — дає нашим нинішнім пенсіонерам необхідний захист, а нашим молодим людям — гідну пенсійну перспективу у власній країні, — вважає Лазебна.

Нагадаємо, що пенсійний фонд України повідомив, як отримати виплати українцям, які вимушено змінили місце проживання.