Добровільні особисті пенсійні накопичення: Раді пропонують ухвалити закон про "казначейські пенсії"

Депутати хочуть впровадити додаткову добровільну накопичувальну систему
Добровільні особисті пенсійні накопичення: Раді пропонують ухвалити закон про "казначейські пенсії"
Пенсіонери, українці Фото: facebook.com/tretyak.rivne
5 Вересня 2022, 18:34
читать на русском

Впровадити в Україні додаткову добровільну накопичувальну систему пропонують народні депутати.

У парламенті зареєстровано законопроєкт № 7722 "Про казначейський пенсійний план".

Ініціаторами документа є низка нардепів, серед яких голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галина Третьякова.

У Пояснювальній записці зазначається, що цей проєкт закону розроблено з метою трансформації системи пенсійного забезпечення громадян України шляхом створення додаткової опори – добровільної накопичувальної системи, яка дозволить здійснювати громадянам додаткові індивідуальні пенсійні накопичення на старість через Казначейство.

Автори документа кажуть, що прийняття законопроєкту має на меті надати громадянам України вже з 1 січня 2023 року можливість формувати добровільні особисті пенсійні накопичення, коштом яких вони у майбутньому одержать додаткове до їх пенсій із солідарної системи джерело пенсійних виплат, що певною мірою покращить їх забезпечення у старості.

Третьякова вважає, що запровадження казначейського пенсійного плану поступово приводитиме до підвищення рівня соціального захисту людей пенсійного віку, залучення потужного внутрішнього довгострокового інвестиційного ресурсу, що сприятиме збільшенню інвестицій в національну економіку, пише Судово-юридична газета. 

пропонується, що облік учасників казначейського пенсійного плану буде здійснювати центральний орган виконавчої влади, який відповідає за формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації, відкритих даних, національних електронних інформаційних ресурсів, інтероперабельності, впровадження електронних послуг та розвиток цифрової грамотності громадян.

Управління активами буде здійснюватися Казначейством.

Нагадаємо, нова очільниця Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович серед основних пріоритетів на посаді назвала підготовку до запровадження накопичувальної пенсійної системи.

1