Добровольці в Україні зможуть отримати статус учасників бойових дій

Відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада за основу
Головне
Добровольці в Україні зможуть отримати статус учасників бойових дій
Урочистості до Дня українського добровольця Фото: КМДА
7 Вересня 2022, 17:30
читать на русском

Верховна Рада на засіданні 7 вересня ухвалила за основу законопроєкт №7322, який передбачає надання добровольцям статусу учасників бойових дій.

Передбачено, що добровольців, які не вступили до ЗСУ, МВС, Нацполіції, Нацгвардії, СБУ, але брали участь у забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф та інших питань, можуть визнати учасниками бойових дій.

Законопроєктом пропонується визнавати учасниками бойових дій осіб, які не вступили до Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України або інших утворених відповідно до законів України військових формувань чи правоохоронних органів, однак які брали безпосередню участь в здійсненні заходів необхідних для забезпечення оборони України.

Також у документі пропонується, щоб добровольці, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або
захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у війні проти рф, мали ті ж самі преференції, що й "офіційні" захисники України.

Нагадаємо, у серпні Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт щодо надання одноразової грошової виплати в разі інвалідності чи смерті через війну.

1