Рада проголосувала за грошову допомогу при пораненні чи смерті цивільних під час війни

Зокрема, рідним загиблого працівника передбачено виплачувати мільйон гривень
Важливо
Рада проголосувала за грошову допомогу при пораненні чи смерті цивільних під час війни
Наслідки російських обстрілів, війна в Україні / Фото: Pexels
16 Серпня 2022, 16:08
читать на русском

Верховна Рада у першому читанні проголосувала за законопроєкт щодо надання одноразової грошової виплати в разі інвалідності чи смерті через війну.

Законопроєкт № 7353 "Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності" підтримали 267 народних депутатів.

Як повідомив народний депутат Павло Фролов, відповідно до документа, "постраждалі державні та місцеві службовці, журналісти, медики, енергетики, залізничники, комунальники, водії та інші працівники об’єктів критичної інфраструктури, які попри ракетні обстріли та вибухи продовжували допомагати українцям пережити усі жахіття війни зможуть отримати від держави виплати у разі каліцтва від 200 до 800 тисяч гривень залежно від групи інвалідності, а рідним загиблого працівника передбачено виплачувати  мільйон гривень".

Звісно такі виплати є неспівмірними з ціною життя та обсягом шкоди здоров’ю від важких поранень, проте це мінімально можлива в сьогоднішніх умовах вдячність держави людям, які тримають оборону в тилу та наближають перемогу над ворогом на цивільному фронті, - додав він.

Выплаты за ранение или смерть гражданских Фото: https://t.me/SlugaNarodu_Official/12079

Нардеп Олексій Гончаренко поінформував, що у цьому законопроєкті йдеться про осіб, які уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівникам об'єктів критичної інфраструктури та журналістам, які отримали поранення під час виконання своїх обов'язків у період дії воєнного стану.

Які виплати будуть затверджені:

  • встановлення I групи інвалідності - в розмірі 800 000 гривень;
  • встановлення II групи інвалідності - в розмірі 500 000 гривень;
  • встановлення III групи інвалідності - в розмірі 200 000 гривень;
  • втрата працездатності без встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) - в розмірі 100 000 гривень;
  • загибель (смерті) - в розмірі 1 000 000 гривень.

За інформацією Гончаренка, джерелом фінансування зазначених виплат буде резервний фонд державного бюджету.

Нагадаємо, у травні в Україні розширили пільги та гарантії для сімей тероборони та добровольців. Згідно з рішенням, добровольці Сил територіальної оборони Збройних сил України, члени добровольчих формувань територіальних громад зможуть отримати грошові виплати, передбачені у разі поранення та інвалідності внаслідок військової агресії рф проти України.

У разі загибелі – родичі військових, які загинули у війні, члени їхніх сімей отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень, яку розділять рівними частками між усіма одержувачами.