У Мінсоцполітики розповіли, як зміняться пенсії та соцвиплати у червні

У червні близько мільйона українців зможуть отримати щорічну разову грошову допомогу
Важливо
У Мінсоцполітики розповіли, як зміняться пенсії та соцвиплати у червні
Пенсія фото: УНІАН
11 Червня 2022, 22:21
читать на русском

У червні не зміниться механізм виплат пенсій та соціальної допомоги. Утім, деякі категорії громадян зможуть розраховувати додатково на кошти міжнародних організацій.

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна заявила, що на період воєнного стану профінансовано 100% виплат пенсій, субсидій та інших видів соціальної допомоги.

У червні близько мільйона українців зможуть отримати щорічну разову грошову допомогу відповідно до Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань в умовах воєнного стану".

Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів 7 травня. Відтак, кошти вже можуть надійти у червні. Розмір цієї допомоги - від 612 до 4 421 грн.

20 травня Міністерство ветеранів вирішило розширити пільги та гарантії для сімей тероборони та добровольців. Згідно з рішенням, добровольці Сил територіальної оборони Збройних сил України, члени добровольчих формувань територіальних громад зможуть отримати грошові виплати, передбачені у разі поранення та інвалідності внаслідок військової агресії РФ проти України.

У разі загибелі – родичі військових, які загинули у війні, члени їхніх сімей отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень, яку розділять рівними частками між усіма одержувачами.

Крім цього, внутрішньо переміщені особи та особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях та територіях, де ведуться активні бойові дії, зможуть отримувати по 2 000 грн на дорослого та 3 000 грн на дитину або на особу з інвалідністю.

Також у червні надійде допомога у розмірі 2200-2500 грн для переселенців та соціально незахищених категорій населення України від низки міжнародних організацій (ЮНІСЕФ, ООН, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Міжнародна організація з міграції тощо).

На таку допомогу можуть розраховувати:

  • переселенці,
  • багатодітні сім'ї,
  • сім'ї, де виховуються діти з інвалідністю,
  • люди похилого віку з низькими доходами.

Механізм отримання виплат для військових пенсіонерів теж було змінено. Тепер пенсіонери зможуть обрати будь-який банк, не лише Ощадбанк, для отримання виплат.

Читайте також