Добували криптовалюту з мереж обленерго: майнінгову ферму знайшли в Черкаській області

Майнери викрадали електроенергію в промислових об’ємах
Добували криптовалюту з мереж обленерго: майнінгову ферму знайшли в Черкаській області
Майнінг-ферма Фото: ssu.gov.ua
3 Листопада 2021, 06:06
читать на русском

У Черкаській області силовики викрили підпільну ферму криптовалют.

Для майнінгу біткоїнів ділки викрадали промислові об’єми електроенергії з регіональної мережі енергопостачання, повідомляє пресслужба СБУ.

За попередніми оцінками фахівців, розмір завданих державі збитків становить понад 6 млн грн, а викраденої електроенергії було достатньо для освітлення понад десятка квартир протягом декількох років.

Встановлено, що протиправну діяльність організували місцеві комерсанти. В орендованих складських приміщеннях вони несанкціоновано під'єднали до електромереж ПАТ "Черкасиобленерго" обладнання для майнінгу криптовалюти.

Щоденне функціонування високотехнологічного устаткування завдавало масштабних енергетичних втрат державному підприємству, - йдеться у повідомленні.

У ході проведення слідчих дій правоохоронці виявили виробничі потужності підпільної криптоферми та інші докази незаконної діяльності.

У межах кримінального провадження за ч. 2. ст. 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності організаторів нелегального бізнесу.

Нагадаємо, у червні фахівці Служби безпеки України викрили "добувачів" криптовалюти, які створили незаконну майнінг-ферму в Дніпропетровській області. "Ділки" під'єднали своє обладнання до однієї з трансформаторних підстанцій - вони не просто викрадали електроенергію, а й створити загрозу для критичної інфраструктури регіону.

Читайте також

1