Криптовалюту добували з трансформатора: СБУ знайшла майнінг-ферму

Свою "ферму" злочинці під'єднали до трансформатора
Криптовалюту добували з трансформатора: СБУ знайшла майнінг-ферму
Майнінг-ферма Фото: СБУ
10 Червня 2021, 07:07
читать на русском

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили "добувачів" криптовалюти, які створили незаконну майнінг-ферму в Дніпропетровській області.

Повідомляється, що "ділки" під'єднали своє обладнання до однієї з трансформаторних підстанцій - вони не просто викрадали електроенергію, а й створити загрозу для критичної інфраструктури регіону.

Встановлено, що за три місяці протиправної діяльності зловмисники завдали тільки прямих збитків на понад 2 млн грн.

Організатори створили потужну майнінг-ферму. Ділки розмістили обладнання у орендованих складських приміщеннях та під’єднались до потужностей енергооб’єкту, розташованого неподалік. Для приховання фактів викрадення та заниження показників спожитої електроенергії, зловмисники з використанням спеціалізованого обладнання втрутитись у роботу обліку системи. Дії зловмисників могли призвести до нештатних ситуацій з безперебійним постачанням електроенергії населенню та підприємствам, - кажуть в СБУ.

У ході обшуків правоохоронці вилучили понад 350 одиниць обладнання для генерації криптовалют та спеціалізовану техніку для втручання в мережу автоматизованого обліку електроенергії.

Наразі встановлюються всі обставини скоєння злочинів за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) та 188-1 (викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство.

На початку червня, нагадаємо, колектив хакерів з Anonymous звинуватив генерального директора Tesla Ілона Маска в надмірному впливі на криптовалюти за допомогою заяв у Твіттері та записав відео з попередженням.

Читайте також

1