Домашні пельмені: 5 ідей для тіста і начинок

Домашні пельмені — страви, які вимагають часу та зусиль, однак результат того вартий
Домашні пельмені: 5 ідей для тіста і начинок
Пельмені
3 Листопада 2022, 20:38
читать на русском

Пельмені з курячим, яловичим або свинячим фаршем, із зеленню, з вершковим маслом та густою сметаною завжди смачні і ситні.

Існує багато рецептів тіста для пельменів. Найпопулярніший з них — це рецепт тіста на воді. Крім того, існують рецепти тіста на вершковому маслі, топленому маслі, на кефірі та на сметані.

Тісто для пельменів на воді

Тісто для пельменів має бути прісним, м'яким, пружним, при цьому не занадто липким. Щоб приготувати тісто для пельменів на воді, візьміть інгредієнти:

  • 500 грамів борошна
  • 200 мілілітрів води
  • 0,5 чайної ложки солі

Борошно просійте. Сіль розчиніть у воді. Воду влийте в борошно та почніть замішувати тісто — спочатку виделкою, потім руками. Сформуйте з тіста кулю, накрийте харчовою плівкою та відставте на 30 хвилин. Через пів години тісто можна розкачувати та ліпити пельмені.

Тісто для пельменів на кефірі

Вам знадобляться інгредієнти:

  • 500 грамів борошна
  • 200 грамів кефіру
  • 2 яйця
  • 1 чайна ложка солі з гіркою

У миску насипте борошно. Зробіть в мисці поглиблення, вбийте яйця, додайте сіль та вилийте кефір. Вимішайте тісто — воно повинно вийти щільним й не прилипати до рук. Накрийте тісто мискою та відставте ненадовго — за той час, поки буде настоюватися тісто, якраз можна приготувати начинку.

Тісто для пельменів з вершковим маслом

Готують тісто для пельменів і з вершковим маслом. Для цього знадобляться інгредієнти:

  • 400–500 грамів борошна
  • 300 мілілітрів води
  • 50 грамів вершкового масла
  • 0,5 чайної ложки солі
  • 0,5 чайної ложки цукру

Борошно просійте, додайте сіль та цукор, перемішайте. Воду закип'ятіть та покладіть у воду вершкове масло, щоб воно розтопилося. Воду з маслом потрошку, тоненькою цівкою, вилийте в миску з борошном, постійно помішуючи ложкою або віночком. Коли тісто охолоне, вимішайте його руками. Тісто має вийти м'яким, однорідним та не прилипати до рук. Коли тісто буде готове, накрийте його мискою та відставте на годину-півтори.

Тісто для пельменів з топленим маслом

Трохи по-іншому готують тісто для пельменів з топленим маслом. Для цього знадобляться інгредієнти:

  • 700 грамів борошна
  • 2 яйця
  • 1,5 склянки теплої води
  • 1 чайна ложка солі
  • 1 столова ложка топленого масла

У воду додайте сіль, яйця та масло. Борошно просійте у велику миску, в середині зробіть поглиблення та вилийте в поглиблення воду, постійно помішуйте. Коли тісто буде готове, накрийте його мискою або харчовою плівкою та залиште настоюватися приблизно годину.

Тісто для пельменів на сметані

Вам знадобляться інгредієнти:

  • 2 склянки борошна (кількість борошна залежить від жирності та консистенції сметани)
  • 200 грамів сметани 20% жирності
  • 0,5 чайної ложки солі

Три чверті борошна просійте в миску, додайте сіль. Додайте сметану та почніть замішувати тісто, поступово додаючи решту борошна. З тіста сформуйте кулю, накрийте харчовою плівкою та поставте в тепле місце приблизно на 20 хвилин. Через 20 хвилин тісто можна розкачувати та ліпити пельмені.

З чого приготувати начинку для пельменів

Начинка з курячого фаршу. На 400 грамів курячого фаршу візьміть одну невелику цибулину (цибулю подрібніть), трошки солі та чорного перцю. Інгредієнти перемішайте і, коли тісто буде готове, можна починати ліпити пельмені.

Начинка зі свинячого та яловичого фаршу. Візьміть приблизно пів кілограма фаршу (свинячий та яловичий фарш у співвідношенні один до одного), подрібніть одну цибулину, додайте сіль та перець до свого смаку.

Сирна начинка для пельменів. Візьміть 400 грамів кисломолочного сиру, 100 грамів бринзи, пучок зелені (кріп, петрушка, кінза). Зелень подрібніть. Кисломолочний сир та бринзу пропустіть через м'ясорубку, додайте подрібнену зелень, посоліть та поперчіть.

Рибна начинка. Цибулю подрібніть та підсмажте на олії до золотистого кольору. Рибне філе пропустіть через м'ясорубку, додайте підсмажену цибулю, посоліть та поперчіть.
Грибна начинка. Гриби відваріть, підсмажте на олії та пропустіть через м'ясорубку. Цибулю підсмажте на олії, перемішайте з грибами, посоліть та поперчіть.

Читайте також