Доплати за державні нагороди: хто з пенсіонерів може отримати надбавку

Державні нагороди України – це почесні звання України, ордени, медалі, а також державні премії та почесні грамоти
Доплати за державні нагороди: хто з пенсіонерів може отримати надбавку
Гроші, скарбничка (Фото: pexels)
22 Квітня 2023, 19:45
читать на русском

Українські пенсіонери мають право на надбавки та доплати. Законодавством передбачені доплати за державні нагороди.

Про це пише видання "На пенсії".

Вищою формою нагородження громадян за визначні заслуги у розвитку різних сфер діяльності держави є державні нагороди України. Відповідно до Закону "Про державні нагороди України" №1549-III від 16 березня 2000 року (зі змінами від 2.04.2022 р.), державні нагороди України – це почесні звання України, ордени, медалі, а також державні премії та почесні грамоти.

Громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, суспільної або господарської діяльності, досягнення у сфері науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту тощо, встановлюються пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Але треба розуміти, що право на пенсію за особливі заслуги дають ті нагороди, які згадуються в закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» № 1767-III від 1 червня 2000 року (зі змінами від 1.01.2023 р.).

Зокрема, згідно з пунктом 6 статті 1, така пенсія призначається "особам, відзначеним почесним званням України, колишніх СРСР та УРСР "заслужений",  державними преміями України, колишніх СРСР та УРСР; нагородженим одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Грамотою або Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР, а також особам, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного або республіканського значення".

Нагадаємо, особам, що брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС підвищили пенсію. Сума залежить від групи інвалідності.

Читайте також

1